Може стати олімпійським чемпіоном: історія юного боксера з Біляївської громади

15.09.2023 13:20 Спорт

14-річний Олександр Малахов із села Дмитрівка Біляївської громади займається боксом три роки. Цього літа він отримав найважливішу наразі свою звитягу – ставши чемпіоном Європи. Юнак завзято тренується і хоче пов'язати життя з цим видом спорту, а його тренер вбачатиме у ньому потенціал майбутнього олімпійського чемпіона.

Перший нокаут

Олександр Малахов пішов на секцію боксу в первомайський боксерський клуб «Карат 777» три роки тому. Хлопця привели туди товариші. Тренер Сашка Денис Густодим згадує, яке було його враження, коли він уперше побачив юнака.

– Вони всі однакові приходять, так і Сашко: звичайний хлопець без жодних схильностей, тільки є прагнення. Тоді, звичайно, не міг подумати, що він може бути чемпіоном Європи, – каже Денис Густодим. – Він прийшов до мене лише, аби стати боксером. З іншими я не працюю, на кшталт таких дітей, яких приводять на бокс заради того, аби його не ображали в школі і міг постояти за себе. Я одразу кажу батькам, коли вони приводять свою дитину до мене: «Я вимагаю високих результатів. Не подобається? Забирайте одразу, аби я час не витрачав».

Мама Олександра Віта Глущенко розповідає, коли син прийшов додому і сказав, що хоче піти на бокс, вона відмовляла його від цієї ідеї, оскільки це небезпечний вид спорту. За словами жінки, у Сашка багато енергії, не знав куди її діти, із самого дитинства активним був. Вона ще тоді жартувала: «Може, тебе на бокс віддати?», але ніхто не припускав, що так станеться. Пані Віта зізнається, спочатку думала, що Сашко походить туди трохи і кине, однак вийшло інакше. Юний боксер завзято взявся за цю справу – кожного дня без вихідних їздив на тренування, в основному добирався до залу на велосипеді, це 18 кілометрів в один бік.

– Коли пішли змагання, ми, звісно, з чоловіком були присутні, підтримували його, втім материнське серце просто розривалося. Особливо, коли його вперше хлопець відправив у нокаут, тоді дуже перехвилювалася, сказавши йому: «Ніякого боксу!». Звісно, мене ніхто не послухав, батько його підтримав, і Сашко продовжив займатися цим видом спорту, – розповідає мама боксера.

Вкрай важкий переїзд

Як каже Денис Густодим, пізніше він зрозумів, що Сашко – здібний хлопець. Почали проявлятися амбіційність і лідерські якості. 

– Через рік тренувань у Сашка пішов серйозний прогрес. Я йому казав: «Сумлінно займайся – і все буде». Які сильні його якості? Він духовитий хлопець, дух є. Йому на Кубі треба було народитись, оскільки він дуже пластичний. Упевненість, пластичність, почуття дистанції – це у боксі дуже важливо, і це його сильні сторони. Втім найголовніше – це його бажання. Як розповідали мені батьки, коли він там щось накоїв чи є проблеми в школі, вони кажуть, що на тренування не підеш. Він намагається всіма силами виправити ситуацію, аби цього не допустити. Це хороша якість, коли людина сама рветься на тренування, а не треба її виганяти туди, – зазначає тренер. 

Віта Глущенко говорить, не раз траплялося таке, що вчителі в школі починають жалуватися на його погану успішність. Приїжджає Сашко з тренування, кажу йому: «Не виправиш оцінки, про бокс можеш забути». Сашко і вночі може сидіти, навчатися, аби тільки їздити на тренування.

– Він марить боксом і хоче пов’язати своє життя з ним. Бувало, після посилених тренувань перед змаганнями бачу по ньому, що він заморився. Кажу: «Може, ти кинеш бокс?». Доходило і до скандалу, він говорив: «Я школу кину, а бокс ні». Дуже він любить цю справу, – підкреслює жінка. – Коли він почав їздити на змагання, десь через півроку я помітила, як він подорослішав і став серйознішим. Наприклад, якщо тоді спочатку питав: «Мамо, де мої речі?», згодом сам збирав чемодан. Бокс допоміг йому стати більш самостійним і зібраним.

Проте пані Віта зі сльозами на очах відпускала свого сина в інше місто, коли почалася війна. Після початку широкомасштабного вторгнення Денис Густодим вирішив пе­реїхати зі своїми вихованцями до Хмельницького.

– Тоді боксу не було ні в нашій області, ні в сусідніх. І невідомо, коли б він з’явився, турніри маю на увазі. У залі по мішках можна бити роками, тільки без боїв зиску не буде. А з Хмельницького поїхав – і за сто кілометрів ти вже на турнірі. Якщо б не переїхали, то всі зусилля і старання були б марними. Можна було б хрест ставити на них як на боксерах, – каже тренер Сашка.

Переїзд юнака до Хмельницького дуже важко дався його мамі.

– Вкрай важко відпускала Сашка. Спілкувалася з його тренером, він мене переконував, що сину треба їхати. Коли тільки Сашко пішов займатися спортом, я у Дениса Густодима часто питала, чи є у нього перспектива, чи це просто він витрачає час даремно. Він казав, що перспективи є, і великі. І ось, коли вони їхали в Хмельницький, я ледь не плакала. Він заспокоював і повторював, що у Саші є хороші перспективи. Казав, якщо ви його залишити, він тренуватиметься, але без змагань прогресу не буде. Дуже важко далося це рішення відпустити, але дякую тренеру, що він тримає нас у курсі життя сина, – розповідає пані Віта. – Сашко зараз десь раз на півтора місяця до нас приїжджає, на відпочинок після змагань. Утім на дивані він не лежить, постійно тренується. Вдома у нього є свій куток, там груша, штанга. Плюс бігає крос, ходить на турніки, завжди займається, навіть на відпочинку. 

Гордість громади

Звісно, таке завзяття і настирливість хлопця дали свої плоди. З 2022 року він є членом збірної України. У червні 2023 року Олександр здобув перше місце на чемпіонаті України з боксу серед юнаків та дівчат, який проходив у Черкасах. А в серпні показав відмінний результат на чемпіонаті Європи серед юнаків та дівчат у словенському Мариборі. Сашко у ваговій категорії 44 кілограми завоював золоту медаль, у фіналі переміг спортсмена з Грузії. До речі, успіх Сашка допоміг збірній Україні на цій континентальній першості здобути перше загальнокомандне місце.

Боксер Олександр Малахов з Біляївської громади став чемпіоном Європи, Харківська область

– Дивилася кожен бій його на чемпіонаті Європи. У фіналі нервувала. Але це був один з найщасливіших днів мого життя. Одразу привітали його. Син дуже радий був. У нас пів Дмитрівки дивилося цей бій, односельці казали: «Ось яка гордість у нас у Дмитрівці є», – говорить мама спортсмена.

Денис Густодим радий за успіх свого вихованця, оскільки той виграв найпрестижнішу медаль у своєму віці. Однак на цій звитязі не треба акцентувати серйозної уваги, оскільки в такому разі, на його думку, й зникають боксери.

– Це ще напівдитячий чем­піонат Європи, йому треба займатися, займатися і ще раз займатися. У майбутньому він може стати олімпійським чемпіо­ном, Він має всі здібності для цього, але треба сумлінно працювати і розвиватися, – підкреслює тренер хлопця.

Боксер Олександр Малахов з Біляївської територіальної громади став чемпіоном Європи, Харківська область

Віта Іващенко вже зрозуміла, що відмовляти сина кинути бокс марно, тому активно підтримуватиме його вибір.

– Звичайно, у мене й наразі присутні думки, аби він закінчив з боксом. Я розумію, це ще дитячі бої, в них шолом на голові, вони більш захищені, а далі боксуватиме з відкритою головою. Я вже подивилися на його настрій, переконувати кинути не буду, а підтримуватиму і матеріально, і морально. Насамперед морально. Він постійно мені каже, коли бої, чи буду я дивитися, перед виходом на ринг питає, а чи дивлюся я. Він знає, що завжди може на мене з батьком розраховувати, – зау­важує жінка.

Підтримує юного спортсмена і Біляївська громада. За словами Дениса Густодима, сільська рада дає кошти на дорогу. А Віта Іващенко каже, що після цьогорічних перемог на чемпіонаті України і чемпіонаті Європи син зустрічався з Біляївським сільським головою Олександром Різником. Від громади йому видали грошову нагороду, що, за словами жінки, дуже важливо сьогодні, й вона подякувала за це.

Зустріч Олександра Малахова з Біляївським сільським головою Олександром Різником, Харківська область

– Олександр Малахов – це гордість Біляївської громади. У такому юному віці він уже став найсильнішим боксером Європи серед своїх однолітків. Він є прикладом того, що серйозних успіхів можна досягти, навіть народившись у селі. Сашко молодець, радіємо його успіхам, сподіваємося, що надалі вони будуть ще вагомішими, й, звісно, підтримуватимемо його, – зазначає Біляївський сільський голова Олександр Різник.

Нагадаємо, в селищі Біляївка Харківської області пройшов Слобожанський дуатлон

А також ми писали, як небайдужі мешканці громади, працівники Біляївського сільського клубу та сільської бібліотеки навчилися виготовляти окопні свічки для українських захисників. 

Більше новин селища Біляївка та інших населених пунктів громади читайте на нашому сайті.

Автор: Савелій Мякушко

Теги: