Юна спортсменка з Харківської області піднімає вагу втричі більшу власної

07.02.2022 17:20 Спорт
Вісімнадцятирічна спортсменка із Балаклійської ТГ Харківської області Діана Гвагваліа разом зі своїм тренером Олександром Бандурою досягає неймовірних перемог у пауерліфтингу.

Вісімнадцятирічна дівчина з маленького села Байрак, що на Балаклійщині, Діана Гвагваліа під гучні оплески спортивних шанувальників здобуває перемогу за перемогою у змаганнях з пауерліфтингу. А власне повноліття спортсменка відсвяткувала, отримавши звання Майстра спорту України з класичного пауерліфтингу.

На сьогодні у Діани неймовірні здобутки: срібна призерка чемпіонату світу 2021 (Швеція, Хальмстад) з класичного пауерліфтингу серед дівчат до 18 років, срібна призерка чемпіонату світу 2021 (Литва, Вільнюс) з класичного жиму лежачи серед дівчат до 18 років, багаторазова чемпіонка України з класичного пауерліфтингу та жиму лежачи, рекордсменка України в жимі лежачи та становій тязі.

А ще Діана  – лауреат премії щорічного Харківського обласного фестивалю "Молодіжний лідер року".

Та за великими перемогами і рекордами дівчини ще більше – маленьких повсякденних досягнень.

Як розповів «Слобідському краю» тренер Олександр Бандура, до Балаклійської ДЮСШ Діана прийшла у тринадцять років. Вихователь майбутньої чемпіонки каже, що не сумнівався у майбутніх здобутках підлітка, інша справа – у можливості ходити на тренування.

Діана Гвагваліа проживала за 10 кілометрів від міста Балаклії, у селі Байрак. У сім’ї Діани є ще п’ятеро братів та сестер, автобусне сполучення не забезпечувало 100 %  присутність дитини.

 –  Треба знати Діану: наполеглива, навіть вперта. Сніг, дощ – вона на тренуванні. Запізнювалася на автобус – винаймав таксі, щоб вона потрапила додому. Розумів, що їй важко: і матері треба допомогти, і навчання в школі. Але жодного разу Діана не скаржилася. Більше того, «підтягнула» на пауерліфтинг молодшого на рік брата Тимура, – зазначає Олександр Бандура.

Зараз Діана Гвагваліа вже студентка другого курсу ХДАФК. Але пауерліфтингом продовжує займатися з тренером Олександром Бандурою на базі ДЮСШ, яку багато років очолює Роман Цюпка.

  –  Діана Гвагваліа – це приклад того, що шлях до успіху відкритий для кожного. Можна жалітися на безгрошів’я, на нестачу часу, на погоду, а можна йти і тренуватися, – висловив свою думку директор ДЮСШ Балаклійської міської ради Роман Цюпка.

Сама ж Діана впевнена, що без підтримки тренера, ДЮСШ та місцевих благодійників не змогла б йти за мрією. Бо на сьогодні саме фінансова «сторона медалі» не завжди дозволяє бути на всіх змаганнях, особливо – світового рівня.

Вже за два тижні Діана Гвагваліа планує поповнити скарбничку власних медалей – нагородами на чемпіонаті України з класичного жиму лежачи. Далі – мріє взяти участь у чемпіонаті Європи з класичного жиму вже у новій «версії себе» - серед спортсменів від вісімнадцяти до двадцяти трьох років.

 – Я не думаю про вагу, яку піднімаю. 135 кілограмів у присіданні, 100,5 кілограма у жимі лежачи, 165 кілограмів у становій тязі, напевно, це багато. Але більш вагомим є для мене приклад, який я несу молодшому поколінню, ті перемоги, які здобуваю для України. Дуже радію від того, що мною пишаються тренер, молодші брати і сестри та, звісно ж, мама, яка на своїх плечах несла мене до цих перемог. Зараз з тренером намагаємось опанувати нову висоту: виконати норматив майстра спорту міжнародного класу пауерліфтингу. А в майбутньому – мрію про Кубок чемпіонки у жіночому пауерліфтингу, – поділилася зі «Слобідським краєм» Діана Гвагваліа.