Захистили титул: як пройшов фінал Кубка Харківської області з футболу – ФОТО, ВІДЕО

07.12.2020 15:17 Спорт
Фото: facebook.com/fcavangardkharkiv Фото: facebook.com/fcavangardkharkiv
Як і рік тому, у вирішальному матчі Кубка області з футболу зустрілися харківські «Авангард» та «Універ-Динамо». Обидві команди хотіли закінчити рік тріумфом, а досягти цього вдалося «Авангарду» завдяки єдиному голу на початку другого тайму. Відтак підопічні Романа Мельника стали першою командою за останні 11 років, якій удалося захистити титул у розіграші обласного Кубка.

Мінімум моментів

4 грудня в Харківській області завершився футбольний сезон 2020 року. Останнім матчем цього року став фінал Кубка Харківської області пам’яті М. Уграїцького на стадіоні «Восток». За трофей вдруге поспіль боролися харківські «Універ-Динамо» та «Авангард». Тоді, нагадаємо, мінімальну перемогу здобув «Авангард» (2:1), для якого той трофей став першим в історії. Команді немає і півтора року – вона утворилася 1 серпня 2019-го.

Безсумнівно, обидва фіналісти підходили до цього поєдинку із серйозними мотивацією і бажанням. «Динамівці» до чемпіонства в обласній першості хотіли додати і перемогу в Кубку, щоб оформити так званий «золотий дубль». А «Авангард» бажав удруге поспіль взяти трофей, щоб стати першою командою з 2009 року, якій вдалося захистити титул у цьому турнірі. Останньою командою, яка вигравала Кубок кілька разів поспіль, був куп'янський «Локомотив». Він вигравав цей турнір тричі – з 2007-го по 2009 рік.

Матч, як і передбачалося, пройшов у впертій боротьбі на кожному клаптику поля з мінімальною кількістю по-справжньому небезпечних моментів. Хоча передумови для забитих м'ячів створювали як одні, так і інші.

«Універ-Динамо», який мав у цьому матчі статус номінального господаря, мав доволі непогану можливість, щоб відкрити рахунок у фіналі. Пішла передача з правового флангу, на яку відгукнувся Микита Жук. Він з меж штрафного майданчика пробив у дотик – м'яч, швидше за все, опинився б у воротах «Авангарду», якби не захисник Юрій Потімков, який ліквідував загрозу біля власних воріт. Протягом першого тайму «динамівці» створили ще кілька непоганих моментів, проте підводила реалізація.

«Авангард» до перерви також створив парочку хороших моментів для взяття воріт. Наприклад, номінальні гості заробили досить небезпечний штрафний, біля радіуса, проте Олександр Курцев запустив м'яч над поперечиною. Непогану можливість для гола партнери створили півзахисникові з Кот-Д’Івуару Жозефу Буе. Йому віддали пас на лінію воротарського майданчика, але івуарієць не зміг як слід прийняти м'яч або відразу пробити, чим моментально скористався захисник «динамівців» і вибив м'яч за межі поля.

Читайте також: «Рука Бога», характер і чутки про «Металіст»: чим запам’ятався ДІєго Марадона харків’янам

Найцінніший трофей

Другий тайм фінального протистояння почався з двох непоганих моментів у виконанні «Універа-Динамо». Спочатку Денис Гнилицький прямим ударом зі штрафного пробив трохи вище, а потім номінальні господарі створили небезпеку з кутового. Пішла подача з кута поля, на неї відгукнувся Сергій Лавренов, проте воротар суперника Роберт Марабян витягнув м'яч з-під поперечини. «Авангард» відповів ударом Антонія Емере, проте цей удар прийшовся точно в руки воротаря суперника Олега Середнюка.

А на 56-й хвилині рахунок у матчі все-таки був відкритий. Потімков з центру поля віддав передачу на лінію штрафного майданчика на Аміна Дафіра. Він не найкращим чином прийняв цей м'яч, втративши його, проте не виключився з моменту. Амін до кінця поборовся із захисниками суперника, знайшов можливість для удару і «вистрілив» у дальній кут – 0:1.

У «динамівців» на порятунок залишалося більше півгодини ігрового часу, та «Авангард» надійно діяв біля своїх воріт, і по-справжньому небезпечних моментів у номінальних господарів не було.

1:0 – «Авангард» захистив титул, завдяки чому виграв третій трофей у своїй історії – успіх у Суперкубку і дві перемоги в Кубку, плюс срібло в чемпіонаті області. Цей трофей головний тренер «Авангарду» Роман Мельник називає найбільш знаковим наразі.

Читайте також: 120 хвилин драйву в Первомайському: як пройшли півфінали Кубка Харківщини з футболу

– Так, мабуть, зараз це найцінніший трофей у нашій історії, оскільки захищали титул. Один раз випадковість, а два – це закономірність. Я налаштовував хлопців, говорив, що завоювати легше, ніж захистити. І нам дуже хотілося цього домогтися і довести, що ми не були випадковою командою, яка завоювала цей кубок, – розповідає головний тренер харків’ян.

Оцінка – «4+»

Роман Мельник каже, що, як і відповідає фіналу, гра видалася важкою. А його команді після останньої поразки від «Універа-Динамо» цього разу довелося діяти не так, як зазвичай.

– Ми проаналізували останню поразку від «Універа-Динамо», де вони нам віддали гру і ми більше діяли першим номером, але програли. Зараз ми трошки перебудувалися, треба було добиватися результату, тому зіграли другим номером, на контратаках. І в підсумку наша тактика принесла потрібний результат, – зазначає Роман Мельник. – Зазвичай у фіналах гри немає, більше боротьби з мінімумом небезпечних моментів. Ми до цього і готувалися. Нам вдалося нейтралізувати їх сильну сторону – гру під час стандартних положень. Ми багато працювали саме над протидією цьому. Хлопці своїми самовіддачею і бажанням заслужили цей кубок, молодці.

Головний тренер «Авангарду» підкреслює, що клуб цей сезон може занести собі в актив.

Читайте також: Найбільший тріумф: як футболісти з Дворічанського району виграли Кубок чемпіонів області

– Керівництво задоволене сезоном – результатом і в чемпіонаті, і в Кубку. В першу чергу ми ставили завдання обкатати молодь в обласних турнірах, щоб вони зміцніли, а тут ще друге місце в чемпіонаті, а потім ще й кубок взяли, просто відмінно, – розповідає Роман Мельник. – Я поставлю команді оцінку «4+». Якихось негативних моментів цей сезон нам не приніс, тільки позитив. В першу чергу хлопці через ці матчі набули досвіду. У нас середній вік гравців 18 років, і, думаю, що до нас з такими молодими хлопцями ніхто не брав срібло чемпіонату і двічі не ставав переможцем Кубка.

Підготовка кадрів для «Металіста 1925»

Роман Мельник підкреслює, що основне завдання команди – це підготовка гравців для «Металіста 1925», а результат – це як приємний бонус.

– Зараз тиждень відпочиваємо і потім знову тренуємося до Нового року. «Металіст 1925» виходить з відпустки на початку січня, і, швидше за все, на перші збори з цією командою поїдуть 5-6 наших футболістів. Влітку 2019 року професійні контракти уклали Максим Коваленко, Денис Ндукве та Денис Резепов. Якщо ще 2-3 людини туди перейдуть, то це для нас буде дуже гідним результатом, – каже тренер.

Читайте також: «Металіст 1925» переміг в останній грі року

До речі, на цьому фіналі були присутні представники «Металіста 1925» – головний тренер Валерій Кривенцов і гравці команди.

Роман Мельник зізнався, що мріє спробувати свої сили з «Авангардом» на більш високому рівні.

– Згодом хотілося б пограти вище, думаю, що хлопцям це до снаги. Якщо «Металіст 1925» вийде в УПЛ, то, швидше за все, будемо брати участь у Вищій лізі чемпіонату України до 19 років. Хочеться пограти і у Другій лізі. Думаю, команда не була б «хлопчиками для биття». Додай одного-двох старших гравців, і вже можна вирішувати якісь певні завдання. Але це моя мрія. Більш приземлені плани – брати участь у найближчому розіграші зимового чемпіонату Харківської області, – каже Роман Мельник.

Якщо минулоріч Суперкубок області проводили відразу після фіналу Кубка, то зараз цей матч відбудеться вже наступного року. За цей трофей вдруге поспіль боротимуться «Авангард» і «Універ-Динамо».

Читайте також: Футболіст з Харкова дебютував за національну збірну України

Автор: Савелій Мякушко