Підліткові бої без правил

07.04.2017 15:04 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Цього тижня соціальні мережі вибухнули новиною про те, як у Чернігові дівчата підліткового віку побили двох восьмикласниць.

Після цього шокуючого випадку подібна історія трапилася і на Дніпропетровщині – тут двоє неповнолітніх хлопців мало не зарізали восьмикласника.

По голові за мобільний телефон

На минулих вихідних під свисти однолітків, глузування та їх злі жарти в Чернігові гурт школярок жорстоко побив двох дівчат. Під недитячу розправу потрапили дві школярки – 15-річна Поліна та її подруга Юлія.

За словами однієї з постраждалих, компанія з хлопців і дівчат вимагала віддати телефон, а після того, як дівчата сказали, що в них немає техніки, телефон саме задзвонив у однієї з подруг.
Після цього розлючені підлітки оточили дівчат. Спочатку били одну, потім іншу. Дівчаток штовхали, гамселили ногами, били кулаками по тілу й обличчю. Потім одна з нападниць взяла школярку за волосся та вдарила її коліном в обличчя, після чого штовхнула головою об дерево.

– В основному били тільки по голові. Так били, мабуть, як футболісти на полі м’яч, – розповіла місцевому каналу ЧЕline мама однієї з постраждалих.

Хто не бив – знімав на мобільні телефони. Дійство відбувалося близько сьомої вечора 2 квітня, просто у дворі між висотками. Те, що відбувалося, бачили і дорослі, але не втручалися. Урятувала дівчат пенсіонерка, яка живе поблизу, вона розігнала натовп і викликала поліцію.
Саме відео жорстокого побиття потрапило в соцмережі від матері однієї з постраждалих дівчин.

Також жінка з відповідною заявою звернулася до поліції.
Зараз дівчинка перебуває в обласній лікарні Чернігова. Медики діагностували в неї закриту черепно-мозкову травму та численні забої. Але навіть у лікарні нападники не дають спокою Поліні, погрожують, вимагають, аби її родичі забрали заяву. А тим часом у ГУ Нацполіції в Чернігівській області повідомили, що правоохоронцям вдалося встановити особи всіх учасників побиття і допитати їх у присутності педагогів і батьків.

Наразі слідчі проводять розслідування в рамках кримінального провадження, відповідно до ст. 296 ч. 2 КК (хуліганство, вчинене групою осіб). Стаття передбачає як покарання обмеження волі до п’яти років або позбавлення волі до чотирьох років.

Недитяча розправа

За словами уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, через кілька днів від різних учасників події з’явилося кілька версій причини побиття: спроба відібрати телефон у подруги постраждалої, сварка через хлопця, а також постійні образи з боку потерпілої.

«Батьки тих підлітків, які били дівчинку, всіляко намагаються виправдатися, пояснюючи, що їхні діти просто не могли терпіти образ від Поліни, тому й вирішили її «провчити». Як на мене, то вони просто не усвідомлюють (або не хочуть усвідомлювати) того, що сталося, та більше турбуються про свою репутацію!» – написав він на своїй сторінці в соцмережі.
Також Микола Кулеба додав, що постраждала розповіла про існування закритих діалогів, де компанії підлітків «забивають стрілки», щоб звести рахунки з визначеною жертвою і влаштувати з цього шоу.

Перерізали шию за комп’ютер

Та після такої резонансної історії не менш шокуючий випадок трапився на Дніпропетровщині. Тут у м. Верховцево Верхньодніпровського району двоє неповнолітніх ледь не вбили восьмикласника через комп’ютер. Про це повідомляє прес-служба ГУ Нацполіції в Дніпропетровській області.

Жорстоке побиття сталося 5 квітня близько другої дня просто на подвір’ї, де проживав постраждалий восьмикласник. Як з’ясувалося потім, двоє неповнолітніх хлопців завчасно спланували напад. Вони зайшли на подвір’я та попросили води, а коли хлопчик відвернулася, один з нападників – раніше судимий за крадіжку 16-річний хлопець, взяв цеглину та вдарив потерпілого по голові.

Жертва впала, а нападники затягнули її до будинку, де зв’язали кабелем та почали бити.
Наостанок малолітні злочинці завдали кілька ударів кухонним ножем. А коли вирішили, що потерпілий помер, забрали з будинку монітор, системний блок та інші комплектуючі і втекли.
Ледь живу, скручену на підлозі дитину виявив сусід потерпілого. Він повідомив про подію до поліції та викликав «швидку». Хлопця доправили до лікарні, де діагностували ножове поранення шиї, грудей та легень.

– Дорогою неповнолітні викинули знаряддя злочину біля покинутого будинку, де ніж у подальшому і виявили поліцейські. За кілька годин їх розшукали, – інформують у поліції.
Наразі підозрювані зізналися у скоєнні злочину. Також у них вилучено всі викрадені в потерпілого речі. Зловмисників затримано в порядку ст. 208 КПК України. Їм загрожує покарання за ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), п. 6 ч. 2 ст.115 (умисне вбивство), ч. 4 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Міру покарання визначить суд.

Забити до смерті заради «лайків»

За інформацією Миколи Кулеби, у соціальній мережі набувають популярності спільноти «ЗАБИВЫ», «ULTRAPIR» тощо. У них «змагаються» відео, де чисельна група підлітків у безпосередньому розумінні забивають однолітків. Якщо твій «вайн_батл» набирає більшу кількість лайків і репостів – ти крутий, сміливий переможець. А в деяких спільнотах за перемогу ще й светрик дарують.

«Лише на одну з таких спільнот підписані 34 чернігівські підлітки, з яких п’ять – друзі «головних героїнь» відео! Можливо, учасниці цієї бійки і не змагалися за винагороду, але підозрюю, що на таку жорстокість їх могло «надихнути» змагання в цих мережах», – написав він.

Олександр Ушаков, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта