1000 дронів для ЗСУ: як жителям Харківщини допомогти військовим на Куп'янському напрямку

14.04.2024 16:03 Суспільство
Ілюстративне фото FPV-дрона / Фото з відкритих джерел Ілюстративне фото FPV-дрона / Фото з відкритих джерел

В Україні розпочався проєкт «Куп’янський дрон», мета якого – зібрати для ЗСУ сотні FPV-дронів до кінця 2024 року.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Куп’янську міську раду.

Нещодавно на сайті Куп'янської міської ради почала працювати унікальна платформа «Куп’янський дрон». Її мета – об’єднати людей, які хочуть допомогти нашим військовим. А саме: зібрати та передати Збройним силам України 1000 дронів до кінця 2024 року.

– Проєкт «Куп’янський дрон» створений, щоб стимулювати, заохочувати та мотивувати людей, які можуть зібрати дрон на власній кухні, аби допомогти ЗСУ нищити ворога. Думаю, якщо кожен із нас робитиме внесок у перемогу, то вона настане швидше. Мета нашої платформи – зібрати та передати Збройним силам тисячу дронів, – розповів начальник Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін.

Реєстрація на платформі відбувається за допомогою застосунку «Дія», що забезпечує безпеку персональних даних. Згодом кожен бажаючий зможе обрати собі відповідний напрямок роботи, наприклад, «Хочу зібрати дрон», «Хочу стати постачальником запчастин», «Хочу задонатити». Варто зазначити, що для тих, хто хоче збирати дрони, фахівці підготували навчальний курс з детальними інструкціями.

Перед тим, як зібраний дрон буде відправлено до військової частини, він пройде тестування і вже після цього поїде виконувати бойові завдання.

Важливо, що міська рада бере на себе виплати часткової компенсації за зібраний дрон. Це 7 тисяч 500 гривень, які будуть перераховані вже після передачі дрона до військової частини, що має змотивувати зібрати вже наступний дрон. Крім того, на платформі є постачальники комплектуючих, донатори та благодійні фонди, – пояснили у Куп'янській МВА.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про 12-річного Єгора Федоряка з Ізюмщини, який попросив у Святого Миколая дрон для ЗСУ. Чудотворець задовольнив його прохання, діючи через своїх помічників-волонтерів. У такий спосіб хлопчик хоче наблизити Перемогу і відплатити ворогові за вкрадене дитинство, знищену дідову й бабину хату, за своїх родичів, які сьогодні на передовій. 

А також про 95-річну жительку Малинівської громади Анну Перепелицю, яка шиє подушки на фронт для військових. Напад російських окупантів – це вже друга війна в житті жінки.