57 % житлового фонду готові до опалювального сезону на Харківщині

04.08.2022 17:27 Суспільство
https://kharkivoda.gov.ua https://kharkivoda.gov.ua
На сьогоднішній день на території Харківської області триває активна підготовка до опалювального сезону: укладаються договори на постачання газу та готуються котельні. Про це та багато іншого розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА Сергій Магдисюк.

Згідно з нормативами профільного міністерства, готовність до опалювального сезону сфери ЖКГ має складати не менше 60 % від запланованого. Отже, остаточно підготовчі роботи мають завершитися до початку жовтня – саме тому за 15 дній стане можливим розпочати опалювальний сезон.

«На наших територіях розташовано 500 котелень, 258 уже підготовлено до опалювального сезону. Теплові мережі: із запланованих 1800 км – 1000 км уже підготовлено. По водопровідно-каналізаційному господарству в нас показник трохи нижчий – 42 %. Житловий фонд підготовлено на 57 % – із 12 тис. будинків майже 7 тис. підготовлено до опалювального сезону», – розповів Сергій Магдисюк.

Директор Департаменту відзначив, що об’єкти соціальної сфери є найбільш проблемними, оскільки значна частка руйнувань унаслідок бойових дій припадає саме не них.

«Наприклад, ліцей у Чугуївській громаді був майже підготовлений до опалювального сезону. Після влучання ворожого снаряда ми практично не маємо цього об’єкта», – додав Сергій Магдисюк.

  • Загалом на теренах Харківської області пошкоджено 205 об’єктів теплопостачання – це і котельні, і теплові пункти. Крім того, частково або повністю зруйновано майже 25 км теплових мереж.
  • Щодо системи водопровідно-каналізаційного господарства, то там пошкоджень зазнали 75 об’єктів та 6 км водопровідних мереж.

За наявною інформацією, зараз на Харківщині відремонтовано 56 об’єктів теплопостачання, а також 105 об’єктів – у процесі відновлення. Говорячи про водопостачання та водовідведення, 46 з 75 об’єктів уже відновлено.

За словами Сергія Магдисюка, і керівництво країни, і місцева влада розуміють, що майбутній осінньо-зимовий період для українців буде не з простих. Тому робота з цього питання триває вже зараз, а виконавчі органи зважують усі можливі ризики.

«Наприклад, у разі пошкодження газової системи до населених пунктів направлять альтернативні системи обігріву. Планується, що на закупівлю таких обігрівачів буде виділено державні кошти», – зазначає директор Департаменту.

Також він додав, що на сьогоднішній день триває робота із запланованого закачування газу в газосховища України. За даними профільного міністерства, заготовленого газу має вистачити на майбутній опалювальний сезон, однак на випадок виходу газової системи з ладу готуються альтернативні варіанти: дрова, пелети та інші опалювальні прилади.  

Автор: Юлія Гнатченко