Як колишній барбер звільняв Балаклію та воює під Кремінною

03.08.2023 11:25 Суспільство
Фото: Східне територіальне управління НГУ Фото: Східне територіальне управління НГУ

Юрій з позивним «Барбара» – боєць Національної гвардії України. До 2022 року чоловік працював перукарем у барбершопі, через це й отримав таке псевдо. Незважаючи на те, що бійцю лише 23 роки, він уже має досвід командування відділенням та відзначений високою державною нагородою.

Історію військовослужбовця медіа «Слобідський край» розповіли у Східному територіальному управлінні Національної гвардії України.

До повномасштабної війни чоловік не мав ніякого військового досвіду. Працював за кордоном і навіть не замислювався про зміну професії.

– Працював у барбершопі в Литві, мені дуже подобалося. За освітою я візажист-модель’єр, маю допомагати інстаграмним красуням підбирати зачіски, макіяж і одяг. Але зараз ось тут красоту наводжу. Зачіски тут однакові, одяг наймодніший у нас, а з бородами народ вильно не заморочується. І тут не скажеш, що ця каска не личить, а бронік повнить, – жартує чоловік.

Барбара

Повістку Юрій отримав на початку квітня 2022 року, а наступного дня прийшов до військкомату.

– Коли після місяця бойової підготовки ми з батальйоном потрапили під Балаклію, було важко та страшно. Дякую старшим побратимам, які всьому навчили. Тепер уже я вчу інших, що робити та як діяти в бою. Але це були квіточки порівняно із Серебрянським лісом. Нас перекинули туди, і тепер я знаю, що таке справжнє пекло, – каже Юрій.

Чоловік розповідає, що під Кремінною на Луганщині були дуже важкі бої та втрати. Тоді «Барбара» командував відділенням. Каже, майже всі у його взводі були старші за нього, проте на війні головне не вік, а вміння швидко знаходити вихід у критичних ситуаціях. За один з боїв у тій місцевості він і отримав державну нагороду.

На світанку 1 лютого 2023 року спостерігач доповів Юрію, що по фронту переміщується ворожа група чисельністю до відділення. «Барбара» наказав особовому складу зайняти оборону і готуватися до бою. Тим часом він помітив ворожого снайпера, який уже розташувався на бойовій позиції та готувався відкрити вогонь. Проте Юрій атакував першим, але гранати не долітали й вибухали при зіткненні з гілками дерев. Враховуючи це, боєць вирішив змінити позицію і знову відкрив вогонь – снайпера було знищено, а з ним і шість ворогів.

гвардаєць

Після цього почався масований артилерійський обстріл, який тривав близько години. Поранення отримали двоє бійців. Юрій надав їм кваліфіковану першу медичну допомогу та організував евакуацію.

Під час евакуації почався наступ переважаючих сил противника, а «Барбара» від ворожої гранати отримав поранення обличчя і правого ока. Проте від евакуації відмовився та продовжив керувати діями особового складу відділення. І тільки після того, як атаку ворога було відбито, Юрій отримав медичну допомогу й погодився на евакуацію. У цьому бою було знищено 14 окупантів.

Чоловік каже, що ще не визначався, чим займатиметься після перемоги. Впевнений лише в одному – дружбу з побратимами збережуть на довгі роки.

– Я розглядаю два варіанти: або підпишу контракт, або відкрию свій барбершоп. Для військових побратимів усі послуги будуть зі значними знижками, будемо збиратися вечорами, розмовляти, як в американських барберах. Без фронтових друзів себе вже не уявляю, бо за рік ці люди стали вже не друзями, а братами. Так ми й називаємо один одного, – зазначає військовий.  

Нацгвардія

Раніше ми писали про 40-річного бійця Національної гвардії Сергій з позивним «Лом», який за два місяці з початку війни з рядового дослужився до молодшого сержанта. У лютому 2023 року йому достроково дали звання молодшого лейтенанта, зараз гвардієць командує взводом.

А ще про Євгенія з позивним «Ворон» –  помічника капелана в Харківському окремому батальйоні територіальної оборони. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко