Як відпустка по догляду за дитиною впливає на страховий стаж

25.12.2023 16:20 Суспільство
Фото: apostrophe.ua Фото: apostrophe.ua

В якому випадку відпустка по догляду за дитиною до трирічного віку враховується як трудовий та пільговий стаж для нарахування пенсії: відповідь Пенфонду.
 

Як відомо, статтею 181 Кодексу законів про працю України передбачено, що відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку при обчисленні пенсії зараховується до загального, до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

Тобто час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до пільгового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, у разі, якщо під час перебування у вказаній відпустці особа перебувала у трудових відносинах з підприємством на посаді, робота на якій зараховується до пільгового стажу.

Раніше ми писали також, що робити ВПО, якщо не весь стаж зараховано

Водночас у Пенсійному фонді наголосили, що відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається, зокрема, за заявою жінки повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється відповідним наказом або розпорядженням.

Автор: Ірина Мнішек