Як жителям Харківщини оформити в Дії довідку та виплати ВПО на всю сім’ю: інструкція 

11.04.2024 16:58 Суспільство
Фото: ПРООН в Україні, Андрій Крєпкіх Фото: ПРООН в Україні, Андрій Крєпкіх

Відтепер у застосунку «Дія» можна оформити довідку та виплати ВПО на всіх членів родини.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Мінреінтеграції.

Нещодавно у Дії відновив роботу сервіс для внутрішньо переміщених осіб. Відтепер у застосунку можна оформити довідку ВПО і грошову допомогу одразу на всю сім’ю в одній заяві. Варто зазначити, раніше довідку переселенця та виплати можна було оформити тільки на себе та дитину. 

Також тепер можна оформити виплати на дітей, які народилися вже після переміщення. Тобто після того, як покинули дім через війну.

Алгоритм подачі заяви:

  • Зайдіть у застосунок Дія та оновіть його;
  • Натисніть «Сервіси» – «Отримати довідку ВПО»;
  • Вкажіть адресу фактичного місця проживання та підтвердьте геолокацію;
  • Введіть дані членів сім’ї;
  • Виберіть картку єПідтримка, щоб отримувати фінансову допомогу;
  • Вкажіть, яка допомога вам необхідна (потреба в медичному обслуговуванні, освіті або ж гуманітарній допомозі), і залиште контактні дані.

Довідка ВПО зʼявиться у Дії поряд з іншими цифровими документами, а кошти надходитимуть на вказану банківську картку за всіх членів сім’ї.

У повідомленні підкреслюється, що ті люди, які виїхали за кордон або перебувають на ТОТ, не можуть отримати довідку ВПО і грошову допомогу. Сервіс доступний лише для громадян, які ще не мають довідки ВПО.

Нагадаємо, з 1 березня виплата допомоги для ВПО була продовжена ще на 6 місяців для окремих категорій ВПО. Зокрема, яким категоріями виплати будуть подовжені першочергово.

Також ми писали про працевлаштування ВПО. Відтепер роботодавці можуть отримати від держави компенсацію витрат на оплату праці працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб. Але є дві умови. 

Автор: Анна Хливнюк