Як змінився Жовтневий лісгосп: від барака до патрулювання квадрокоптерами

Promo
21.09.2021 10:30 Суспільство
Жовтневий лісгосп Жовтневий лісгосп
Цілодобове патрулювання лісу від «чорних» порубок та пожеж, нова техніка, квадрокоптери та цехи з переробки деревини, а також заліснення нових територій – за сім років Жовтневий лісгосп не тільки подолав кризовий період у галузі, але й став конкурентним підприємством.

17 вересня, напередодні професійного свята, у Пісочинському палаці культури та мистецтв вітали працівників лісової галузі Харківського району. Під час святкування кращі працівники ДП «Жовтневий лісгосп» отримали грамоти та подяки. Сьогодні
підприємство є одним з найбільших лісових господарств не тільки Харківщини, а й східної частини країни.

ДП «Жовтневий лісгосп» – це понад 48 тисяч гектарів, з яких 7,5 тисячі гектарів займають хвойні насадження. До складу господарства входять 10 лісництв, які розташовані на території Харківського, Богодухівського та Чугуївського районів. На підприємстві працює понад 250 людей.

Читайте також: День села з розмахом відзначили у Старовірівці. Фото

День працівника лісу

Цього року своє професійне свято працівники лісгоспу відзначили з новими здобутками. Це і оновлений автопарк, і прибуткові цехи з переробки та комфортні умови роботи самих працівників. Ця робота активно розгорнулася з 2014 року, коли на підприємстві з’явився новий керівник.

– На той час у господарстві не було жодного навантажувача для деревини. А центральна адмінбудівля нагадувала барак, а не офіс:
старі дерев’яні двері та вікна, дах, що протікав. Як наслідок, узимку – холодно, влітку від спеки працівники втрачали свідомість, – розповів директор підприємства Руслан Чагаровський.

Тож, аби створити комфортні умови для працівників, у 2016 році центральний офіс відремонтували. Замінили вікна, двері, утеплили фасад, установили кондиціонери. Паралельно почали ремонтувати і будівлі, розташовані в самих лісництвах. Поступово на підприємстві взялися за оновлення матеріально-технічної бази.

Так, автопарк лісгоспу поповнили сім навантажувачів для деревини, десять тракторів та десять автомобілів для патрулювання лісу.
За словами Руслана Чагаровського, збереження лісу – є основною діяльністю лісгоспу. Вона стосується не тільки незаконних порубок, але й стихійних явищ, зокрема пожеж, та захворювань насаджень. На сьогодні у господарстві є вісім пожежних автомобілів та три вежі з камерами, аби відслідковувати ситуацію.

– Пожежні станції працюють на базі чотирьох лісництв – Васищевського, Бабаївського, Мереф’янського та Рокитянського. Охорона працює цілодобово та патрулює всю територію лісгоспу. Патрулювання здійснюється як на автомобілях, так і за допомогою квадрокоптера. Уся інформація передається на диспетчерський пункт, де працівники відслідковують ситуацію та реагують на події.
Ми стараємось іти в ногу з часом, використовувати всі інновації та технології, бути конткурентноспроможними, – зазначив директор підприємства Руслан Чагаровський.

Жовтневий лісгосп

У господарстві ввели 100 % електронний облік деревини. З 2015 року на підприємстві почали відкривати цехи переробки. На сьогодні такі цехи працюють на базі Мереф’янського, Коломацького, Валківського та Люботинського лісництв. За словами
Руслана Чагаровського, завдяки переробці підприємство змогло подолати кризовий період.

– Два роки підряд попиту на круглий лісоматеріал не було. Деревина не продавалася на внутрішньому ринку. Завдяки цехам ми її переробляємо та реалізовуємо як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Ми розуміємо, що лісове господарство хоч і є державним підприємством, але має повністю себе фінансувати. Державного фінансування лісгоспів уже давно немає. Навіть більше, ми маємо самостійно оплачувати діяльність лісової охорони, яка по суті виконує функції правоохоронців та пожежників. Мова йде не тільки про зарплату, але й про захисну форму, технічне оновлення автопарку, паливномастильні матеріали, – зауважив директор підприємства.

Проте саме завдяки підсиленню лісової охорони кількість порубок на території лісництв за останні два роки зменшилася в рази.
Більше того, цього року Жовтневий лісгосп долучився до акції Держлісагентства «Створюємо ліси разом» та збирається засадити деревами нові території.

Загалом у рамках цієї ініціативи за три роки в країні мають намір посадити 1 мільярд дерев, а за 10 років – 1 мільйон гектарів лісу.
На думку Руслана Чагаровського, акція такого масштабу матиме неабиякий ефект. Зокрема, в Харківському районі з керівниками громад уже ведуть переговори щодо наявності додаткових територій, де можна посадити новий ліс.

Акція "Зелена країна"

– Мова йде саме про додаткові території. Адже поновленням лісових насаджень ми займаємося постійно. Кожний гектар спиляного лісу щороку засаджується новими деревами. Насіння для цього ми вирощуємо в тепличних комплексах. А оскільки ми беремо участь у всеукраїнській акції, з наступного року збираємося збільшити обсяг посадкового матеріалу та засадити деревами нові території, – додав директор лісгоспу.

До цієї акції можуть приєднатися всі охочі жителі області. Для цього необхідно заповнити зворотну форму зв’язку на сайті
підприємства або ж написати на сторінку лісгоспу в Facebook.