Які історичні об’єкти Харківщини потрапили під «Велику реставрацію»

02.02.2022 17:30 Суспільство
До президентської програми «Великої реставрації» включено один з туристичних магнітів Харківської області – Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди. Також у перелік потрапили ще кілька історичних об’єктів області.

Хід реалізації на Харківщині президентської програми «Велика реставрація» обговорили 1 лютого під час апаратної наради у Будинку рад.

– Програма Президента «Велика реставрація» однозначно в пріоритеті. Однак ми зосереджуємося не лише на будівельній складовій, а й комплексному функціонуванні об’єктів. Тому завдання профільного департаменту – опрацьовувати проєкти та програму концептуально, – акцентував увагу голова ХОДА Олег Синєгубов. 

У 2022 році Харківщина разом зі всією Україною відзначатиме 300-річчя з дня народження відомого філософа Григорія Сковороди. Тому Національний  літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди – в епіцентрі заходів до 300-річчя, адже це один із туристичних магнітів регіону.

6,6 мільйона гривень субвенції з державного бюджету вже реалізовано на реставрацію пам'ятки архітектури ХІХ століття «Комора» та пам'ятки архітектури місцевого значення «Будинок управляючого» . Як зазначив голова ХОДА Олег Синєгубов, наразі над цими об’єктами йде найактивніша робота. 

 r Усі об’єкти, які мають вагому значущість для Харківської області  і для міста Харкова, повинні бути додані до Програми «Велика реставрація». Адже дійсно у нас є багато приміщень, які мають історичну цінність, хоча вони з якихось причин не потрапили в програму і не мають проєктів, – наголосив Олег Синєгубов.

Під час апаратної наради заступник директора Департаменту культури і туризму ХОДА Олександр Костін зауважив, що у 2022 році у межах програми Президента «Велика реставрація» планувалося розпочати роботи з таких об’єктів – «Будинок управляючого», пам'ятка архітектури ХІХ століття «Комора».  Також, за його словами, до участі в програмі подаватимуть Шарівський палацово-парковий комплекс «Садиба» та пам'ятку архітектури національного значення «Садиба» в селищі Старий Мерчик.

У цьому році в Харківській області збираються розпочати роботу над такими об’єктами: пам'ятне місце під дубом, пов'язане з життям та творчістю Г. С. Сковороди (дуб Сковороди) та Харківське музичне училище ім. Б. М. Лятошинського.

Найближчим часом планується доповнити проєктами з реставрації парку в Шарівці та Шарівського палацу (центральне та ліве крило) та благоустрою парку в Сковородинівці.