Березнева індексація пенсій: кому та на скільки підвищать

25.01.2024 17:20 Суспільство
Фото: pik.net.ua Фото: pik.net.ua

У березні очікується масштабна індексація пенсій для українських пенсіонерів. Кого вона стосується та на які суми можна розраховувати? 

Попри численні розмови про те, що грошей на індексацію та навіть на виплати пенсій немає, держава має твердий намір провести індексацію пенсій з 1 березня. Про це заявила міністерка соцполітики Оксана Жолнович в інтерв’ю «Укрінформ».

– Ми не розглядаємо жодних варіантів перенесення. Ми плануємо виконувати всі наші стандарти, що заплановані в межах цього року. Звісно, можуть бути надзвичайні обставини. Це війна. Але зараз у поточному варіанті ми плануємо робити цю індексацію,  – розповіла Жолнович.

Індексація запланована на березень. Раніше її провести не вийде, бо дані статистики надходять не раніше лютого. А без статистики розрахувати точний розмір індексації неможливо.

Раніше ми писали, як зміняться з 1 січня пенсії, зарплати та податки

За формулою розмір індексації рахують таким чином: 50 % інфляції за 2023-й + 50 % середнього зростання зарплати (річного з урахуванням останніх 36 місяців). Точний розмір сказати важко, проте і в Мінфіні, і в Мінсоцполітики очікують, що це буде близько 13 %. Проте це не означає, що всі пенсії підвищать саме на 13 %. Розмір надбавки залежить і від інших факторів.

Зокрема, підвищувати будуть «чисту пенсію». Це той розмір виплати, який розрахували за формулою – без надбавок. Тому розмір пенсії за формулою може бути меншим, ніж фактичний. Наприклад, якщо ваша «чиста» пенсія складає 6500 грн при загальній у 7700 грн, то розмір індексації може бути 845 грн, а ніяк не 1001 грн. 

А ще ми писали, як отримати доплату до пенсії від ООН

Водночас не будуть підвищувати пенсії, які не встигли «застаріти», адже індексація потрібна для того, щоб осучаснити пенсії, які було назначено багато років тому. Ті українці, які отримали виплати в минулому і навіть у позаминулому роках, найімовірніше, залишаться без березневої індексації. 

За попередніми підрахунками, прибавку в розмірі 1 тис. грн отримають ті українці, які зараз отримують «чисту» пенсію в розмірі 7692 грн.

Що стосується виплати пенсій узагалі, то чутки про припинення виплати є безпідставними. Як пояснила Оксана Жолнович, вони «зав’язані» на єдиних соціальних внесках, які наші військові сплачують із своїх зарплат: саме вони наповнюють Пенсійний фонд. 

– Відповідно, пенсії нашим пенсіонерам ми закриваємо внутрішнім ресурсом, і допоки платимо заробітні плати нашим військовим, допоки в нас будуть відрахування на пенсії. Таким чином, ми повністю цю потребу і цей дефіцит закриваємо, – пояснила міністерка.

Автор: Ірина Мнішек

Теги: