Безкоштовне насіння овочів на весну: хто може отримати на Харківщині

21.03.2024 17:20 Суспільство
Фото: minagro.gov.ua Фото: minagro.gov.ua

Понад 200 тисяч домогосподарств, зокрема і на Харківщині, цього року  отримають насіння овочів для весняної посівної.

10 тонн насіння за підтримки Мінагрополітики та USAID- АГРО будуть розподілені серед мешканців деокупованих та прифронтових територій, вимушених переселенців та соціально незахищених верств населення (в першу чергу – багатодітних та малозабезпечених сімей) з різних регіонів, у тому числі Харківщини.  Це стосується понад 200 тисяч домогосподарств. 

Раніше ми писали також про урядові гранти на садівництво 

– На початку повномасштабної війни ми зіткнулися з нестачею овочів через окупацію Південної України. Багатьом людям довелося покинути свої домогосподарства або відновлювати їх після деокупації.  Сьогодні ми офіційно передаємо 10 тонн насіння овочів і кукурудзи для весняної посівної кампанії 2024 року. Ця допомога дасть можливість 200 тисячам  домогосподарств на деокупованих територіях України виростити до 70 000 тонн овочів і кукурудзи, – повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

Передача насіння здійснюватиметься через місцеві ради під координацією Всеукраїнської асоціації громад (ВАГ), яка за підтримки Програми USAID АГРО реалізує проект «Згуртовані громади». 

До лютого органи місцевого самоврядування проводили аналіз потреб своїх громад у насінні. Вони вивчали, скільки вимушених переселенців, соціально незахищених сімей чи мешканців деокупованих та прифронтових громад мають присадибні ділянки та потребу в допомозі насінням. Після цього вони надіслали заявки до Всеукраїнської асоціації громад. ВАГ проаналізувала заявки та розподілила наявне насіння.

Протягом березня Всеукраїнська ассоціація громад доставить насіння до органів місцевого самоврядування, які потім розподілять насіння серед домогосподарств. 

А ще ми писали про місячний календар садівника та городника на березень 2024

Для підвищення результативності вирощування буде також поширюватися інфографіка з рекомендаціями щодо посіву, догляду за рослинами та зберігання врожаю овочів.

Автор: Ірина Мнішек