Більше 80 тисяч людей скористалося програмою «Доступні ліки» на Харківщині

04.03.2019 10:25 Суспільство
Фото: Слово і Діло Фото: Слово і Діло
У 2019 році закладам охорони здоров’я області профінансовано більше 11 мільйонів гривень (з них використано близько 5 мільйонів) та виписано майже 194 тисячі рецептів.

Про це під час брифінгу повідомив директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА Богдан Федак. За його інформацією, лікарські засоби з початку року отримали близько 84 тисяч осіб.

Окрім того, нагадаємо,  з 1 квітня 2019 року адміністрування Урядової програми «Доступні ліки», тобто фінансування та забезпечення людей медикаментами, бере на себе Національна служба здоров’я України. Лікарські засоби в межах програми відпускатимуться за електронними рецептами, а відшкодування вартості здійснюватиметься за договором між аптеками та Національною службою здоров’я України.

— Лікар виписує електронний рецепт та видає рецепт людині на руки. Пацієнт не прив’язаний до місця проживання. Навіть якщо людина знаходиться десь у відрядженні в іншому місті, вона може прийти до аптеки, яка є в переліку тих, що уклали договір з НСЗУ, й отримати ліки за рецептом, — пояснив Богдан Федак.

Зараз на Харківщині договір з НСЗУ уклали 504 аптеки.

Читайте також: Чому зросли рахунки, якщо газ не дорожчав

— Програма «Доступні ліки» дає людям можливість заощадити й отримати ліки за зниженою ціною. Держава компенсує витрати на найнеобхідніші медикаменти для лікування хворих з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом II типу та бронхіальною астмою, — сказав Богдан Федак. — Минулого року на реалізацію цієї програми в Харківській області спрямували більше 69 мільйонів гривень. Було виписано майже 1,5 мільйона рецептів, лікарські засоби отримали більше 770 тисяч осіб.

Автор: Олександр Ушаков

Теги: