Через аномально теплу зиму в Харкові почали цвісти крокуси

04.02.2020 14:15 Суспільство
Фото: city.kharkov.ua Фото: city.kharkov.ua
Перше цвітіння рослин зафіксували в Харківському ботанічному саду.

Першими через аномально теплу зиму почали цвісти шафран і крокуси. Про це повідомляє прес-служба Харківської міськради.

 – Це не зовсім таке масове цвітіння, яке ми спостерігаємо в квітні. Шафрани знаходяться ще в бутонах, але вони вже повністю забарвлені, і їх добре видно. Безумовно, це аномально, адже шафрани квітнуть в основному в березні і квітні, – зазначила завідувачка відділу квітково-декоративних рослин ботанічного саду Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Тетяна Орлова.

За її словами, деякі з рослин ботанічного саду вже показали свої маленькі стебла, і це теж не є звичайним для цієї пори року. Не оминула аномально тепла погода і кущі  – на рододендронах і деревовидній півонії набубнявіли бруньки. Ботаніки сподіваються, що сильних морозів цієї зими вже не буде, і ті рослини, які повинні цвісти тільки через два місяці, – не загинуть.

За останні дні синоптики зафіксували в Харкові відразу два температурні рекорди. Так, у неділю, 2 лютого, температура повітря в місті піднялася до 10 градусів тепла і тим самим перевищила показники 40-річної давності. А в понеділок, 3 лютого, Харків установив ще один рекорд  – денна температура повітря досягла 5,6 градуса тепла, що вище, ніж у 2002 році, коли температура піднялася до 5 градусів тепла.
Однак синоптики попереджують, що тепло стоятиме не довго. Вже 5 лютого на Харківщину повертається зима — мороз та хуртовина.

Читайте також: В Ізюмі чекають на басейн, а в Дергачах — на ринг. Де на Харківщині побудують нові ФОКи

Автор: Андрій Соха