Чи порушують закон покупці нелегальних ялинок. Що за це погрожує

23.12.2015 16:00 Суспільство
Фото: jo-jo.ru Фото: jo-jo.ru
Покупці, які купують ялинки без чипів, порушують закон і ризикують бути оштрафовані, так само, як і продавці.

Напередодні Нового року Держекоінспекція активно перевіряє ялинкові базари. Допомагає "ревізорам" і поліція. Останній великий рейд за вічнозеленими красуня відбувся 19 грудня. Тоді інспектори перевірили 18 точок продажу ялинок у Харкові і склали п'ять адміністративних протоколів.

Разом із тим у Держекоінспекції відзначають, перевірки наразі ведуться переважно у Харкові. А от до віддалених районів області через невелику кількість співробітників "ревізори" майже не доходять.

В Держекоінспекції нагадали, що законно продаються лише ті ялинки, на яких є чипи та клейма. Крім того, продавець повинен мати накладну з вказівкою, в кого і де він придбав ці дерева, і дозвіл на торгівлю. Якщо дерева були завезені з інших областей України, то до списку обов'язкових документів додається ще й сертифікат радіологічного контролю.

Запитувати про всі ці папери у продавців боятися не треба. Адже за законом покупець несе таку саме відповідальність, як і продавець. До вас просто на вулиці може підійти співробітник поліції та перевірити ялинку. Якщо на ній не буде бирки, то чекайте позову до суду, а пізніше штрафу. Він сягає від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а якщо мова йде про дерева, занесені до Червоної книги України, - то від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів. Саме дерево у вас конфіскують.

За законом продавці і покупці нелегальних ялинок у разі доведення їх провини сплачують лише штраф. А от якщо вас було затримано у момент зрубу дерева, то доведеться відшкодовувати збитки, заподіяні лісу. За зрубане хвойне дерево з діаметром стовбуру менше 10 см передбачено відшкодування шкоди в розмірі 247,86 грн, а за дерево, з діаметром стовбура від 10 до 14 см – 436,74 грн. Сума штрафу за особливо цінні сорти хвойних дерев (туя, кипарис тощо) збільшується втричі.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта