Чи вигідно створювати ОСББ в старому будинку. Коментар харківських експертів (ВІДЕО)

09.03.2016 13:10 Суспільство
До 1 липня 2016 року всі мешканці багатоквартирних будинків повинні або створити ОСББ, або їм буде автоматично призначений управитель.

- Новий закон дає змогу людям безпосередньо зайнятися справами свого будинку: провести інвентаризацію, оцінити його матеріально-технічний стан, - розповіла у ході прямої лінії «СК» член Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ, голова правління ОСББ «Альма-центр» Юлія Самойлова. - Зі свого досвіду можу сказати, що жодне ОСББ в Україні не перейшло на управління будинком сторонньою організацією. Наприклад, тим же ЖЕКом. Сьогоднішній стан наших багатоквартирних будинків відкотився на 20 років назад. За 25 років капремонт ніхто не проводив, і якщо самостійно цим питанням не займатися, наступні 25 років ця проблема буде лише збільшуватися. Управительська компанія капітальний ремонт вам не зробить. Якщо ж ви, мешканці, зараз організуєтесь, то держава і органи місцевого самоврядування будуть допомагати. Це закріплено законодавчо. Але ініціатива має виходити саме від людей.

ХАРКІВ’ЯНАМ ПРОПОНУЮТЬ СКОРОТИТИ ВИТРАТИ НА ГАЗ ТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ

Наразі ОСББ можуть скористатися низкою державних програм підтримки. Так, в Харківській області щороку на умовах співфінансування проводиться обласний конкурс міні-проектів «Разом у майбутнє»: 5 % - ОСББ, 50 % - обласний бюджет, 45 % - місцевий бюджет або інші джерела фінансування. Максимальна сума проекту - 200 тис. грн. Минулого року в рамках конкурсу було реалізовано дев’ять проектів ОСББ на загальну суму більше 1,5 млн грн. Єдиний нюанс – в цьому конкурсі ОСББ на рівних конкурують з іншими організаціями.

Програми підтримки ОСББ на умовах співфінансування діють у Харкові, Мерефі, Чугуєві, Краснограді і Валках. Умови різні. Наприклад, у Мерефі це 50/50: 50 % дають власники дому, а 50 % виділяють з міського бюджету.

В Україні працює державна програма енергоефективності, яка у минулому році була доповнена додатковими умовами для ОСББ. Банки видають ОСББ кредит на придбання енергоефективних матеріалів для утеплення будинків, заміни вікон і дверей у під’їздах, встановлення індивідуальних теплових пунктів, приладів обліку тепла тощо. Держава ж повертає від 40 до 70 % тіла кредиту. У 2015 році в області було взято 11 таких кредитів на загальну суму близько 1 млн грн. З них 300 тис. грн. компенсував держбюджет.

- На Харківщині намагаються стимулювати ОСББ брати такі кредити, тому минулого року була прийнята обласна програма, в рамках якої планується додатково компенсувати 20 % тіла кредиту з обласного бюджету, - розповіла начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Наталія Горбаненко. - Наразі розроблюється порядок надання таких коштів, а органам місцевого самоврядування було рекомендовано запровадити подібні програми в своїх громадах. На сьогодні це вже зроблено в Чугуївському і Вовчанському районах, а також в Чугуєві. У процесі – Зачепилівський, Куп’янський райони і Лозова.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта