Харків’янам пропонують скоротити витрати на газ та електроенергію

21.07.2015 11:35 Суспільство
Фото: expres.ua Фото: expres.ua
Державна програма кредитування будинків ЖК, ЖБК та ОСББ на термомодернізацію тепер у Харкові.

Кредит на проекти з термомодернізації надається строком до п'яти років. 40 % тіла кредиту готове компенсувати держава. Ставка кредиту - 25 % річних, обов'язковий перший внесок - від 10 %, одноразова комісія - 3 % суми кредиту. Кредит становить не більше 90 % вартості проекту і не більше 30 тис. грн на одну квартиру в будинку.

Директор Департаменту житлового господарства Роман Нехорошков 21 липня розповів, що програма працює по всій Україні.

Завдяки утепленню фасадів, на яке можна взяти кредит, та проведенню інших робіт з енергоефективності, споживання газу в будинках можна буде скоротити майже на 30 %, а теплової енергії - до 50 %.

Як повідомив експерт проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Петро Лавринюк, який допомагав банкам розробляти систему кредитування, ціна на природний газ в Україні за наступні 10 років зросте в середньому на 400 %. Тому якщо утеплити і модернізувати свої будинки зараз, можна буде заощадити в майбутньому.

За словами експерта, перший крок уже зроблено - прийнято Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який і став стимулом для створення ОСББ та усвідомлення українцями того, що вони власники своїх будинків.

У свою чергу заступник директора з корпоративного бізнесу Харківської філії Державного банку «Ощадбанк» Максим Бабенко повідомив, що стати учасниками програми виявили бажання близько 36 ОСББ, і вже перша заявка на отримання кредиту відправлена до Києва. Він зазначив, що кредити - пільгові, система кредитування прозора, пакет документів, необхідний для отримання кредиту, менше, ніж у фізичних осіб, тобто побоюватися городянам нічого.

На сьогодні в Харкові зареєстровано 354 ОСББ та 503 будинки ЖК і ЖБК, що становить 10 % всіх багатоквартирних будинків. У місті діє програма з підтримки таких будинків, спрямована, в основному, на ремонт покрівель, трубопроводів, а також благоустрій і техобслуговування ліфтового обладнання та систем диспетчеризації. У 2015 році на підтримку будинків ОСББ та ЖК, ЖБК з міського бюджету виділено 7,5 млн гривень.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта