Чи загрожує Харківщині велика повінь — експерти

16.03.2018 15:15 Суспільство
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
На території області вже розпочався сезон «великої води».

Фахівці Харківського обласного управління водних ресурсів та екологи фіксують за останній тиждень збільшення водності на території області. Сніговий покрив удвічі перевищує минулорічні показники, однак, загалом він близький до середніх, і лише у деяких місцях краю перевищує показник максимум на 20 %.

Як пояснив заступник начальника відділу Харківського обласного управління водних ресурсів Віктор Бойко, це стосується здебільшого північних районів області.

— Там можливий вихід води у низинах. Наприклад, можливі підтоплення при в'їзді у Харків, зокрема у Пісочині, у Липцях, а також у Вовчанському, Зміївському, Ізюмському, Куп'янському районах, — розповів Віктор Бойко.

За його словами, можуть виникнути незначні виходи води у заплавах, але при нинішніх запасах води і снігу це малоймовірно. Тим паче половину нинішнього сніжного покриву вбере у себе ґрунт.

— Якщо сніготанення буде повільне, не раптове, і ґрунтові води піднімуть свій рівень, значних впливів на навколишнє середовище не буде. У разі ж, якщо пройде раптова рясна злива, і одразу сонце сильно розігріє снігові покрови — виникнуть труднощі. Та для цього потрібно, щоб один на одного наклалися одночасно три фактори: рясна злива, активне танення снігу і запаси води. За нинішніх погодних умов поки жодних надзвичайних ситуацій, за нашими розрахунками, не передбачаємо, — запевнив Віктор Бойко.

Що ситуація з паводком стабільна, підтверджують і екологи. За словами наукового співробітника НДІ екологічних проблем Ганни Коробкової, за останні десять років спостережень за басейном Сіверського Дінця, перевищень гідрологічних показників не зафіксували.

— Тому говорити про якісь відхилення від нормального ходу повені важко. Ситуація стабільна. Єдиними наслідками можуть стати підтоплення окремих місцин у низовинах, це можуть бути і окремі села, — прокоментувала еколог.

Віктор Бойко у свою чергу додав, що запобіжні заходи на об'єктах Харківського обласного управління водних ресурсів вжиті. В усіх службах проведені профілактичні заходи, аварійні бригади укомплектовані, відремонтовані і підготовлені гідротехнічні споруди. Місцеві дамби мають 20-30 % вільних запасів на прийом води. Якщо буде різкий приток води, це дозволить контролювати ситуацію.

Заразом підтоплень вдасться уникнути, якщо, зокрема, у містах не буде сміттєвих завалів, будуть прочищені водостоки, працюватимуть у нормальному режимі каналізаційні зливи.

За даними гідрометеорологів танення льоду почнеться 20 березня. 

Для рибалок та любителів прогулянок на байдарках та човнах є приємні новини — порівняно з минулим роком повноводність наших річок буде вищою. 

Загалом, за оцінкою експертів, для Харківщини, яка є пристеповою зоною, ця зима і початок весни з рясними опадами є позитивом.

Читайте також: Потужний сніговий циклон насувається на Харківську область