Чому субсидії на Харківщині оформлюють так повільно. Коментар ХОДА

03.08.2015 14:40 Суспільство
Фото: novput.com Фото: novput.com
За три місяці в області встигли обробити лише 51 % всіх звернень. Процес гальмує робота з вимушеними переселенцями, а також брак спеціалістів у районних управліннях.

В Харківській області налічується близько 1 млн домогосподарств. З них станом на 29 липня 210 тис. (20 % від загальної кількості) звернулися до органів соціального захисту для отримання субсидій. При цьому 119 тис. родин раніше вже отримували від держави допомогу на оплату комуналки. Інформація про них є у базі, а отже, за законом таким громадянам не потрібно повторно надсилати документи на субсидію. Вона буде нарахована їм автоматично. Решта ж людей, а це більше 90 тис. родин, цього року звернулися за субсидіями вперше. Всі дані про них співробітникам управлінь соцзахисту треба збирати з самого початку, а отже, часу на це піде більше.

- Додайте до цього те, що деякі громадяни, які вже раніше мали субсидію, все одно помилково направляють свої декларації про доходи та заяви. В результаті наші співробітники витрачають час на те, щоб прочитати такі звернення, обробити їх, а в результаті бачать у базі, що ці люди і так отримають субсидію, - розповідає директором Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Юрій Шпарага.

ОФОРМИТИ СУБСИДІЮ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ МОЖНА ДО ПОЧАТКУ НОВОГО ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ

Уповільнює робота і новий порядок оформлення субсидій, який набрав чинності наприкінці липня. Зокрема, тепер у декларації можна вказувати свої доходи не за півроку, а лише за останні три місяці. Для деяких громадян це вигідніше, а тому вони повторно заповнюють папери вже за новими правилами і приносять їх до управлінь соцзахисту.

- Це абсолютно нормально, і громадяни мають на це право. Однак для управлінь соцзахисту це подвійна робота, - говорить Юрій Шпарага.

Але чи не найбільше гальмує оформлення субсидій робота з вимушеними переселенцями. У Харківській області таких громадян зареєстровано найбільше в Україні. На сьогодні їх число вже наближається до 200 тис. Більшість цих людей звертаються до районних управлінь соцзахисту, щоб оформити державну допомогу, а отже, забирають чи не половину часу співробітників.

- Не зважаючи на роботу з переселенцями, штат працівників залишився старим. Планувалося збільшити його на 239 місць, але через брак ресурсів це так і не зробили, - розповідає  директор Департаменту соцзахисту.

Наразі штат районних управлінь соцзахисту Харківської області налічує близько 1700 чоловік. З них лише 570 співробітників займаються питаннями нарахування різних видів державної соціальної допомоги. При цьому через низькі зарплати вакантними на сьогодні є більше 100 місць.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта