Чи є загроза для Харкова: ISW про демілітаризовану зону путіна

01.02.2024 15:51 Суспільство
Мапа ISW Мапа ISW

До території гіпотетичної «демілітаризованої зони», яка дозволить росії уникнути вогневого ураження ЗСУ, путін включив Харків.

Ідею «демілітаризованої» чи «санітарної» зони путін озвучив на зустрічі зі своїми довіреними особами кандидата у президенти 31 січня. Що стоїть за цими заявами, проаналізували в американському Інституті вивчення війни (ISW), передає «Слобідський край».

На думку американських аналітиків, путін подвоїв свої максималістські та навмисно розпливчасті територіальні цілі в Україні. Воєнний злочинець оголосив про намір захопити Миколаїв та Одесу, щоб усунуту загрозу для Криму, а також захопити лінію Слов’янськ – Краматорськ у Донецькій області, щоб розвантажити поточну лінію фронту. Також до «санітарної зони» путін включив Харків.

«Путін також включив місто Харків, яке він раніше назвав «російським», до цієї гіпотетичної демілітаризованої зони, ймовірно, щоб скористатися дискусіями навколо малоймовірної можливості російського наступу вздовж північного кордону Харківської області з бєлгородської області. Путін може мати намір посилити ці дискусії, щоб відвернути увагу України від поточної російської наступальної операції вздовж осі Харківська – Луганська область», – ідеться у повідомленні.

Аналітики ISW зазначають, що російські сили в бєлгородській області можуть проводити лише дії тактичного рівня для недопущення перекидання українських військ на інші напрямки. Також можливо, що цю заяву російський диктатор адресує російським націоналістам, які вимагають створити між Харківською та бєлгородською областями «буферну зону».

«Раніше путін заявляв, що розгляне можливість створення такої «буферної зони» під час широкого невдоволення через обмежені транскордонні рейди проукраїнських сил у бєлгородську область влітку 2023 року, але російські військові ще не вжили жодних дій, які б свідчили про те, що путін серйозно розглядав ці дзвінки», – повідомляють у ISW.

На думку аналітиків, оголошена путіним мета просунути лінію фронту так, щоб заявлені і фактичні території росії опинилися за межами досяжності українських вогневих засобів, є розмитою і фактично недосяжною доти, доки існує незалежна Україна, здатна вести бойові дії.

Нагадаємо, останнім часом ворог майже щоденно атакує Харків. Так, 31 січня внаслідок атаки БПЛА типу «Шахед-136» у Харкові було пошкоджене цивільне підприємство в  Основ’янському районі.

 Увечері 30 січня російські військові атакували «шахедами» два райони Харкова: Салтівський та Слобідський. У першому внаслідок удару безпілотників загорівся житловий будинок, у другому – зайнялася господарча одноповерхова будівля супермаркету. 

Автор: Галина Гришко