Чи відбуватиметься обов'язкова примусова евакуація дітей на Харківщині

13.03.2023 18:41 Суспільство

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук детальніше роз’яснила постанову уряду про «обов'язкову евакуацію в примусовий спосіб» дітей з їхніми батьками із зони воєнних дій, а також відповіла на питання, де саме вона відбуватиметься. Зокрема, чи буде вона в Харківській області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Українське радіо.

Нещодавно на Куп’янщині стався інцидент, коли багатодітна родина, яка спочатку пережила окупацію, а потім перебувала під постійними обстрілами, відмовлялася від евакуації. Допомогу в переїзді пропонували соціальні служби та волонтери, однак батьки десятьох дітей, 9 з яких прийомні – відмовлялись. Урешті-решт дорослих переконала сама малеча, яка була налякана тим, що відбувається. Саме тому рішення примусово вивезти неповнолітніх із небезпечних міст, за словами Ірини Верещук, має «спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей».

Як зазначила міністерка, постанова про «обов'язкову евакуацію в примусовий спосіб дітей з їх батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками з окремого населеного пункту в місцевості, де ведуться бойові дії» не передбачає відбирання дітей у батьків. На сьогоднішній день фактично лише місто Бахмут на Донбасі, де постійно точаться запеклі бойові дії, підпадає під критерії примусової евакуації дітей. У Водночас на Харківщині діє обов’язкова евакуація дітей та маломобільних груп, яка не передбачає примусової евакуації. Зокрема, у Куп’янському районі.

«Російська пропаганда намагалася переінакшити інформацію про обов'язкову евакуацію дітей в Україні, розповідаючи про те, що нібито дітей силоміць розділятимуть. У нормах постанови написано, що евакуація відбуватиметься тільки в супроводі з дорослим», – наголосила міністерка.

З юридичної точки зору зазначена процедура передбачає, що принаймні один із батьків не має права відмовитися від евакуації та повинен супроводжувати дитину під час її вивезення із зони воєнних дій. Про це йдеться у постанові Кабміну від 7 березня нинішнього року, яка набула чинності 10 березня.

Психологи кажуть, що діти та їхні батьки перебувають в інформаційному вакуумі. І інтенсивні обстріли психологічно дуже на них впливають. Як наслідок – вони чітко не усвідомлюють загрозу. За словами міністерки, головне завдання – це переконати їх, що потрібно виїхати, і виїхати негайно.

Евакуація дітей, поради від UNICEF

«Досвід останнього місяця показує, що, якщо наша Нацполіція чи евакуаційні групи прибувають на місце, де перебувають дитина з дорослим, люди зазвичай не відмовляються. Нам головне знайти ці локації», – уточнила вона.

В умовах інтенсивних бойових дій для правоохоронців є проблемою не лише вмовити людей евакуюватись, а й просто знайти їх. Це пов’язано з тим, що більшість мешканців, які лишились під обстрілами, в тому числі і діти – проживають у підвалах та майже ніколи не виходять на поверхню. Тож краще не зволікати і евакуюватися завчасно.

Нагадаємо, наразі в Куп’янському районі триває евакуація маломобільних груп населення, осіб з інвалідністю та дітей з батьками. Таке рішення було прийнято 27 лютого 2023 року засіданням комісії з питань евакуації Куп’янської міської територіальної громади, зважаючи на нестабільну безпекову ситуацію. Крім того, 2 березня стало відомо, що обов’язкова евакуація проходить у Вільхуватській громаді.

Раніше ми писали, що потрібно знати жителям Куп'янщини, які планують евакуюватися, а також номери, за якими можна звернутися з даного питання. Як зазначили в Мінреінтеграції, евакуація буде проводитися до визначених планом пунктів з подальшим розселенням людей. Зокрема, у Харкові для тих, хто евакуюється, вже підготовлено 3 тисячі місць.

Головні новини Куп'янськ та Куп'янський район читайте на нашому сайті.

Автор: Владислава Ткаченко