Чим годуватимуть школярів на Харківщині: Список нового меню
Обирав страви для нового меню відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко разом з командою соціального проєкту Cult Food.
Головною перевагою нового меню є вільний доступ. Крім того, більше закладам навчання не потрібно узгоджувати меню з іншими установами.
Ще важливо зазначити, що технологічна карта має не тільки перелік страв, але й рецепт приготування та температурні режими. У меню так само присутні рецепти безглютенових страв та інструкції, як таку їжу готувати. Також на кожен рецепт зазначено енергетичну цінність та брутто/нетто готового продукту.
Читайте також: Тепло, коли воно потрібне: у Коломацькій громаді переходять на альтернативне паливо
Серед переваг нового меню є зменшення кількості цукру з 70 грамів на день на 25 грамів, а обсяг солі на день – не перевищуватиме 5 грамів. Овочами, злаками та бобами замінять звичні булки та хліб.
Таким чином, у меню шкіл Харківщини вже незабаром можуть з'явитися такі страви, як суп Авголемоно, Чахохбілі з куркою та Запіканка сирна з бананом та сметаною.
Читайте також: Які громади Харківщини лідирують за кількістю щеплень від COVID-19. Повний список
Повний перелік дивіться – тут.
Зауважимо, що технологічну карту розробляли і спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Крім того, було пройдено експертизу в Державній установі «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України», а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
Читайте також:
Історії сільського життя Харківщини. Про козу веліколєпну