Де на Харківщині можна придбати легальні новорічні ялинки?

15.12.2023 18:20 Суспільство
Продаж новорічних ялинок/фото: Слобожанський лісовий офіс Продаж новорічних ялинок/фото: Слобожанський лісовий офіс

У Харківській області ялинки за доступними цінами продають у всіх чотирьох лісогосподарських філіях ДП «Ліси України». 

Як розповіли в Слобожанському лісовому офісі, вартість різдвяного деревця залежить від розміру і складає від 96 до 240 гривень. 

Ялинки лісівники заготовили на спеціальних плантаціях, під час проведення лісогосподарських заходів у молодняках. Придбати ялинку можна в усіх чотирьох харківських філіях, це: 
- «Гутянське лісове господарство» (магазин «Лісовичок», Гутянське лісництво, Шарівське лісництво, Краснокутське лісництво, Володимирівське лісництво);
- «Жовтневе лісове господарство» (Мереф’янське лісництво, Рокитянське лісництво)
- Філія «Зміївське лісове господарство» (Задонецьке лісництво, Наталинське лісництво);
- «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство»(контора філії).

Лісівники інформують, що всі законно заготовлені різдвяні деревця мають ідентифікаційну стрічку зі штрих-кодом або пластикову бирку, а у продавців повинні бути документи на дерево. До того ж, ялинка, офіційно придбана в лісівників, обійдеться в десятеро дешевше, ніж незаконно зрубана. Самовільна ж заготівля ялинок в лісі заборонена та карається штрафом від 510 до 1020 гривень. Крім цього, доведеться компенсувати заподіяну шкоду – сума залежить від місця скоєння незаконної рубки та від діаметра дерева і складає від 759 до 3432 гривень.

Для збереження хвойних молодняків від незаконних рубок, на Харківщині та Полтавщині сформовані 49 мобільних бригад. Вони патрулюють лісові масиви спільно з правоохоронцями. 

Ми писали, новорічні ялинки з ілюмінаціями встановлять у Коломаку та селі Шляхове Харківської області. Додаткових грошей на це не витрачатимуть, бо ялинка – позаминулорічна.

Читайте також, Скільки коштує штучна ялинка та новорічні прикраси у Харкові

Автор: Надія Янінович