Депутати Харкова підтримали перейменування проспекту Григоренка на Жукова

24.02.2021 11:51 Суспільство
24 лютого депутати міськради втретє проголосували за повернення проспекту імені Маршала Жукова в Харкові.

Питання "Про вшанування історичної пам’яті осіб, які брали участь у вигнанні нацистських окупантів з України" було 13-м у порядку денному.

Читайте також: Сесія Харківської обласної ради відбудеться 11 березня

За словами депутата Дмитра Булаха, на сьогодні є два судових рішення, які скасували попереднє голосування депутатів міської ради.

Нагадаємо, за інформацією Українського інституту національної пам'яті (УІНП), проспект у Харкові не може мати ім'я радянського маршала Георгія Жукова, оскільки він підпадає під законодавство про декомунізацію.

На думку секретаря міськради Ігора Терехова, попри це, маршал Жуков відіграв важливу роль у вигнанні нацистських окупантів. Тому питання винесли на голосування. Рішення підтримали 57 депутатів, не підтримали — 16, утримались — шість.

На початку сесії депутати від "Європейської солідарності" кілька хвилин блокували трибуну з вимогою виключити питання щодо перейменування проспекту Григоренка на Жукова.

Секретар міськради Ігор Терехов поставив питання на голосування, але за його виключення проголосували лише 19 депутатів. Ще 45 депутатів проголосували проти, семеро — утрималися.

Нагадаємо, сьогодні депутати Харківської міськради проголосували за припинення повноважень голови