«Дія» не приймає заявку на єВідновлення: що робити

29.06.2023 10:46 Суспільство
Фото: sud.ua Фото: sud.ua

Ця ситуація розповсюджена. Вона виникає, якщо право власності не підтверджено в Державному реєстрі речових прав. За яким алгоритмом діяти?

Людина хоче подати заявку на виплату допомоги за програмою «єВідновлення», але не може це зробити, тому що «Дія» не відображає її житло. З цією ситуацією, за даними Міністерства розвитку громад, стикюється дві третини громадян, які звертаються за виплатою допомоги. Причина – їх пошкоджене майно не зареєстроване в Державному реєстрі речових прав (ДРРП).

Що робити в такому випадку? Необхідно внести дані про нерухомість до Реєстру. Це можна зробити двома способами – офлайн і онлайн.

Офлайн-спосіб

Для цього потрібно зібрати пакет документів та прийти до ЦНАПу. Так, це не дуже швидко, особливо у випадку, коли частина документів втрачена. 

Вам потрібні: паспорт, номер платника податків, правовстановлюючі документи щодо об’єкта нерухомого майна (свідоцтво про право власності, видане нотаріусом, свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про придбання майна тощо) або їхні копії. За потребою для підтвердження права  власності потрібно буде звернутися до БТІ.

Якщо правовстановлюючі документи у вас у наявності частково, можна звернутися до нотаріуса або державного реєстратора для їх відновлення в повному обсязі. Для категорії громадян, які не мають жодних документів, право власності буде визначатися у судовому порядку.

Онлайн-спосіб

Подати заяву на державну реєстрацію прав на нерухоме майно, що виникло до 2013 року, також можна, скориставшись порталом «Дія». 

Там треба обрати послугу «Державна реєстрація прав на нерухоме майно» та «Подати заяву».

Ваші кроки: 

   – заповніть  онлайн-форму на отримання послуги;
    –  завантажте необхідні документи, що містять відомості про зареєстровані речові права на об’єкт нерухомої власності до 1 січня 2013 року, у форматі PDF або JPEG; 
     – перевірте  сформовану заяву та підпишіть її кваліфікованим електронним підписом.

Статус заяви можна перевірити в кабінеті громадянина на порталі «Дія».

Раніше ми писали також, як отримати компенсацію за зруйновану нерухомість.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек