Додатковий чи «зайвий» день року? Що нам несе 29 лютого

29.02.2024 08:50 Суспільство
Ілюстрація згенерована ШІ Ілюстрація згенерована ШІ

Цього лютого маємо 29 днів – на один день більше, ніж у звичайному році, а отже, рік високосний. Це явище, що трапляється раз на чотири роки, завжди викликало цікавість і обросло міфами та забобонами.

Звідки пішов високосний рік

Землі потрібно 365,2422 дня, щоб обернутися навколо Сонця. Оскільки календар не може мати дробову кількість днів, людство використовує високосний рік, щоб синхронізувати календар з астрономічним роком. Без цієї «хитрощі» пори року з часом би зміщувалися.

Перші календарі з високосними роками з’явилися ще у Стародавньому Єгипті та Римі.

46 р. до н.е. Юлій Цезар запровадив календар, названий на його честь, де додали один день до лютого кожні 4 роки. Цей день, 24 лютого, був названий bis sextus dies, що означає «другий шостий день», звідки й походить назва «високосний». Юліанський календар був не зовсім точним, і з часом пори року почали зміщуватися.

У 1582 році Папа Григорій XIII запровадив Григоріанський календар, що «прижився» в більшості країн світу. Цей календар більш точний, адже він використовує додаткові правила для визначення високосного року.

Як визначити, чи є рік високосним

Існує кілька правил для визначення, чи є рік високосним:

Правило 4: Рік є високосним, якщо він ділиться на 4 без залишку. Наприклад, 2024, 2028, 2032 роки – високосні.

Виняток 100: Рік не є високосним, якщо він ділиться на 100 без залишку, але не ділиться на 400. Наприклад, 1700, 1800, 1900 роки – не високосні.

Виняток 400: Рік є високосним, якщо він ділиться на 400 без залишку. Наприклад, 1600, 2000, 2400 роки – високосні.

Міфи та забобони про високосний рік

Високосний рік має свої особливості, які впливають на різні аспекти життя. Люди мають додатковий, 29-й, день у лютому. Ті, хто народився 29 лютого, відзначають день народження раз на чотири роки, або ж у інші роки переносять його на 28 лютого.

Високосний рік з його додатковим днем протягом століть обростав міфами та забобонами. Багато людей вважає, що цей рік приносить нещастя, невдачі та небезпеку. Інші впевнені, що війни, епідемії та стихійні лиха частіше трапляються саме у високосний рік.

У деяких культурах вірять, що одружуватися у високосний рік – погана прикмета, це може призвести до нещасливого шлюбу або розлучення. Існує забобон, що наречена не повинна прикрашати себе перлами на своєму весіллі у високосний рік.

Люди інших культур вважають поганою прикметою народження дитини у високосний рік – нібито це може призвести до нещасть для неї. Забобонні люди також вважають, що вагітним  цього року жінкам не можна стригти волосся.

Вважають, що не слід починати нові справи або проєкти у високосний рік, тому що шанси на успіх низькі. Тому особливо вразливі люди можуть уникати прийняття важливих рішень або починання нових справ у високосний рік через страх невдачі. А дехто вірить, що переїзд на нове місце або покупка нового будинку у високосний рік може призвести до проблем.

Налякалися? Не варто, бо немає жодних наукових доказів, які б підтверджували будь-які з цих міфів або забобонів. Високосний рік – це природне явище, яке не має жодного впливу на шанси людини на успіх або щастя. Додатковий день лютого просто допомагає синхронізувати календар з астрономічним роком, і це зовсім не привід для занепокоєння або зміни своїх планів.

Наступний високосний рік – 2028-й.

Автор: Тетяна Миколаєнко