Дорогий газ. Як змінити постачальника газу на Харківщині

14.01.2021 16:34 Суспільство
Через подорожчання ціни на газ та інші комунальні послуги споживачі все активніше шукають дешевші пропозиції. Своїм досвідом зміни постачальника газу з "СК" поділилилися споживачі Харківщини та експерти.

Тарифні перемовини

У понеділок, 11 січня, була проведена нарада за участю керівництва Міністерства енергетики, представників НАК «Нафтогаз України», енергетичного регулятора, ТОВ «Оператор ГТС» та Офісу Президента. У результаті були напрацьовані два підходи, які мають суттєво знизити тарифи на газ для населення.

Ще одна енергетична нарада - вже у президента- відбулася 13 січня. На ній було ухвалене рішення запровадити на час карантину державне регулювання цін на газ. Тепер вартість блакитного палива для населення не перевищуватиме 6,99 гривень за кубометр. Така ціна діятиме з 1 лютого.

- Це не означає, що ми відходимо від ринкового регулювання ціни на газ, але оскільки на даний час надзвичайно складна ситуація з карантинними обмеженнями, з COVID, з можливістю людей отримувати додаткові доходи, відповідно, буде запроваджено державне регулювання. Орієнтовно сьогодні деякі облгази продають за ціною понад 10 гривень, тобто із запровадженням цього регулювання відбудеться зниження ціни газу більш ніж на 30%, – сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

У пошуках кращої пропозиції
Тим часом газопостачальні компанії активно залучають до себе нових клієнтів. А споживачі і собі шукають, у кого блакитне паливо дешевше. Отримати економію можна до 40 %.
Приміром, мешканець Богодухова В’ячеслав Назаренко змінив постачальника у грудні минулого року. Він живе у власному будинку в селі Москаленки та отримує мінімальну зарплату. Користувався газом від «Харківгаз збут». Різке подорожчання ціни на газ спонукало його до пошуку дешевших пропозицій.

– Я зайшов у Фейсбук та побачив рекламу сайта «TAS ENERGY». А перед цим намагався змінити на «Нафтогаз», але там не знайшли вулицю, на якій я проживаю, – розповів чоловік. – Тоді я зателефонував на гарячу лінію «TAS ENERGY» і розповів, що хочу поміняти постачальника газу. Мені запропонували два тарифи на вибір: «місячний», де кожного місяця ціна на газ мінятиметься, і тариф, здається, «річний», де ціна на газ на опалювальний сезон не змінюватиметься. Я подав заявку в телефонному режимі і відправив свої дані. Мені прислали фото договору, я його роздрукував, підписав і відправив їм поштою. Згодом мені зателефонували та повідомили, що договір підписано і через місяць у мене буде інший постачальник. А договір з попереднім постачальником розірветься автоматично.

За словами В’ячеслава, у грудні кубометр блакитного палива від «Харківгаз збут» коштував 8,9 гривні, а у «TAS ENERGY» – 5,97. У січні старий постачальник пропонує ціну 9,97 гривні, а новий за договором так само 5,97. Тож економія склала приблизно 40 %.

– Жодних перебоїв з постачанням газу за цей час або інших проблем у мене не було, – запевнив В’ячеслав. – Тільки що неприємно – доставка була 231 гривня, а тепер 261.
До речі, вартість транспортування газу в уряді теж обіцяють знизити. НКРЕКП має перевірити всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу.

Читайте також: Субсидії на Харківщині призначатимуть за новим порядком – коментар ХОДА

Де знайти постачальника
Багато жителів Харківщини бояться змінювати постачальника газу: щоб раптом не натрапити на шахраїв або на проблеми з попереднім постачальником. І це не дивно. Адже постачальників природного газу в Україні нині налічується аж 785. Утім, не всі з них мають необхідну інфраструктуру для роботи з побутовими клієнтами (контакт-центри, системи формування платіжок тощо). На сьогодні готові продавати газ населенню близько 55 компаній.

Перевірити, чи компанія має право (ліцензію) на постачання газу, можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Також у компанії, яка працює з побутовими клієнтами, має бути діючий веб-сайт.

Поки в Україні немає єдиного офіційного сервісу, де можна було б порівняти пропозиції різних постачальників. Імовірно, він з’явиться трохи пізніше, в процесі подальшого розвитку газового ринку. Однак, є консультативні веб-портали, приміром Газправда або Газотека, на яких можна знайти список цін від більшості гравців ринку. Експерти переконують: клієнтам не варто перейматись, нові постачальники самі знайдуть їх, бо зацікавлені залучити споживачів.

Приміром, на Харківщині найбільшим постачальником історично є ТОВ «Харківгаз збут», який забезпечує блакитним паливом 950 000 осель жителів Харківщини. Також нарощує кількість клієнтів у нашому регіоні державна Газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Кількість її клієнтів у Харкові та області на початок 2021 року – майже 10 000 споживачів: 2600 – безпосередньо у Харкові та 7300 – у Харківській області. Найактивніше переходять до ГК «Нафтогаз України» мешканці Харківського, Дергачівського, Ізюмського, Балаклійського, Куп’янського і Красноградського районів.

Проста процедура
Нагадаємо, з 1 липня 2020 року процедуру зміни постачальника газу в Україні спростили. Тепер газову компанію можна обрати майже як інтернет-провайдера. Споживачу достатньо лише подати заявку та мінімальний пакет документів новій компанії поштою або онлайн. Деякі постачальники діють із партнерами, приміром, державна ГК «Нафтогаз України» – із банком ПУМБ, «Приватбанком» та «Ощадбанком».

Далі всіма бюрократичними питаннями опікуватиметься саме новий постачальник. На всю процедуру має піти не більше трьох тижнів. Споживачам більше не потрібно йти до діючого постачальника, розривати з ним договір та отримувати довідку про відсутність заборгованості.

Перехід відбудеться автоматично. Під час переходу людині не відключатимуть газ. Змінити постачальника газу можуть мешканці як приватних, так і багатоквартирних будинків.

Дії споживача
Крок 1. Обрати нового постачальника газу. Перевірити, чи компанія має право (ліцензію) на постачання газу, на сайті НКРЕКП.
Крок 2. Подати заяву-приєднання встановленого зразка до нового постачальника. Це можна зробити безпосередньо на сайті або додатку нового постачальника (за допомогою електронного цифрового підпису), або надіслати йому скановану/сфотографовану та підписану від руки заяву на електронну пошту.
Разом із заявою-приєднанням споживач надає постачальнику такі документи:
• документи на право власності чи користування на об’єкт (приміщення);
• документ, що посвідчує особу споживача, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків;
• інші документи, які може вимагати постачальник (перелік яких має бути визначений на сайті такого постачальника).
Крок 3. Очікувати повідомлення від нового постачальника про дату, з якої здійснюватиметься постачання природного газу. Постачальник розглядає заяву до 20 днів.
Крок 4. Отримати остаточний рахунок від попереднього постачальника протягом шести тижнів. Розрахуватись з попереднім постачальником протягом десяти днів з моменту отримання рахунку. Якщо ви не погоджуєтеся з виставленим рахунком, звертайтеся до суду.

Новації порядку зміни постачальника
НКРЕКП внесла зміни до Правил постачання природного газу, затверджених постановою від 30.09.2015 № 2496, суттєво спростивши процедуру зміни постачальника.
Отже, договір про постачання газу з колишнім постачальником розривається автоматично з моменту укладання договору з новим постачальником. Колишній постачальник через шість тижнів виставляє остаточний рахунок, який споживач зобов’язаний сплатити протягом 10 днів. Новий постачальник має право відмовити споживачеві у підписанні договору за наявності боргів перед колишнім постачальником.

Водночас наявність боргів більше не є завадою для процедури зміни постачальника. Якщо клієнт визнає борги, їх потрібно буде сплатити чи реструктурувати. Але якщо людина не погоджується з нарахуваннями за спожитий газ, наприклад, через застосування так званих «теплових» коефіцієнтів, то боргове питання можна і потрібно вирішувати в судовому порядку. Проте такі суперечки та судові процеси не мають стати на заваді зміні постачальника.

Змінюючи постачальника, прокладати нові труби не потрібно. Трубами опікуються не газопостачальні компанії, а оператори газорозподільчих мереж (облгази). Змінити облгаз не можна, оскільки в регіоні це природна монополія. Тобто труба одна, а використовувати її для постачання газу можуть сотні постачальників.

Автор: Тамара Кіч