«Доступні ліки» – знову за електронним рецептом

02.07.2023 11:50 Суспільство

З 1 липня Уряд повернув норму, згідно з якою медикаменти, що надаються за програмою «Доступні ліки», будуть відпускати тільки за електронними рецептами.

Цією нормою скасовується попередня, яка була прийнята на початку повномасштабного вторгнення, для безперешкодного доступу до життєво необхідних ліків. Тоді  Уряд дозволив виписувати і відпускати препарати в рамках програми «Доступні ліки» також за паперовим рецептом.

Наразі паперовий рецепт у рамках цієї програми продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії.

До того ж на всій території України лікар за проханням пацієнта зможе додатково роздрукувати довідку, в якій міститься інформація про рецепт.

  Важливо!
Паперова інформаційна довідка не є рецептом для відпускання ліків в аптеці за програмою «Доступні ліки».

В Уряді зазначають, що лише з початку 2023 року «доступні ліки» за електронним рецептом отримали вже більше 1,5 мільйона українців. Лише за останні 30 днів понад 50 тисяч пацієнтів уперше отримали електронний рецепт за цією програмою. Усього за період повномасштабної війни (з березня 2022 року по червень 2023 року) було погашено 14 мільйонів електронних рецептів за програмою «Доступні ліки». Тобто незручностей у доступі до неї в умовах війни не передбачається.

– Впровадження електронних інструментів дозволяє більш ефективно управляти програмою «Доступні ліки», розуміти, які запити та потреби є на рівні держави, і відповідно більш ефективно розподіляти бюджетні кошти, – вважають у Міністерстві охорони здоров’я.

Нагадуємо, що програма «Доступні ліки» – урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів. Вона стосується пацієнтів, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії. Усього за програмою можна отримати ліки  400 найменувань.

Актуальний перелік лікарських засобів, що відпускаються за програмою, розміщено на вебсайті Національної служби здоров’я України в розділі «Програма реімбурсації лікарських засобів»  у відкритому доступі.

Автор: Ірина Мнішек