Героїчні, іменні, господарські - перелік нових вулиць Харкова

31.05.2016 08:12 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Стало відомо, на честь кого у місті назвали вулиці, проспекти, парки та сквери.

Процес перейменування у Харкові проходив в три етапи, як і було зазначено у відповідному законі. Розробку проектів відразу ж поклали на Міську комісію топоніміки та охорони культурного середовища. Ще створили окрему групу з декомунізації при міськвиконкомі, а також  свої пропозиції вносила і Харківська топонімічна група.

- В першу чергу ми користувалися принципами і законами топоніміки - це зручність використання, логіка перейменувань, принцип тематичного ансамблю (використання щодо перейменування тематично схожих назв) - розповіла координатор проекту «Харківська топонімічна група» Марія Тахтаулова.

За словами спеціаліста, увіковічнити хотіли тих людей,  які мають безпосереднє відношення до Харкова, а також обирали символічні (наприклад, Незалежності) або нейтрально-позитиві (Ранкова, Світанкова) назви. Із усіх пропозицій "Харківської топонімічної групи" було прийнято дев'ять назв.

Крапку в декомунізації поставив губернатор Ігор Райнін, який 17 травня 2016 року підписав розпорядження, згідно з яким райони міста отримали географічні назви: Жовтневий став Новобаварським, Комінтернівський – Слобідським, Фрунзенський – Немишлянським, Червонозаводський – Основ'янським.

ЯК ЗМІНИЛАСЯ КАРТА ОБЛАСТІ ПІСЛЯ ПЕРЕЙМЕНУВАНЬ 

Перейменували і п’ять станцій метрополітену, назви яких викликали серед городян гарячі дискусії: Маршала Жукова тепер Палац спорту, Метробудівників імені Ващенка знову зробили просто Метробудівниками, Площа Повстання змінила назву на Захисників України, Пролетарська – на Індустріальну, а  Радянської Армії – на Армійську. Крім цього, перейменували гідропарк (Жовтневий - на Удянський), а також загалом 52 вулиці й провулки.

У назвах вулиць, станцій, скверів, провулків та районів Харкова змінилося чимало. Із місцевої карти міста зникли усім відомі  - проспект Маршала Жукова,  проспект Правди, вулиця Соціалістична, майдан Міліціонера, вулиця Павла Лебедєва. Натомість з'явилися проспект Петра Григоренка, проспект Незалежності,  вулиця Волонтерська,  майдан Національної гвардії,  вулиця В'ячеслава Чорновола відповідно.

Також у місті увіковічнили Героїв Небесної Сотні, таких як Євгена Котляра, Юрія Паращука, Владислава Зубенка  а також бійців АТО - Миколи Топчія, Володимира Усенка, Руслана Плоходька, нагороджених званням Героя України вже посмертно.
 

Не забули і про відомих політичних та літературних діячів країни. Так у місті з'явилася вулиця Василя Стуса, Чорновола, Міхновського та Івана Багряного. У новоспечених назвах згадали про історію країни та славний козацький рід, назвавши вулицю в честь Павла Скоропадського. Продовжуючи козацьку тематику харків'яни будуть прогулюватись вулицями Січових Стрільців, Старшинській, Гетьманській та  Січовій.

Марина Проценко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта