Грудень у Харківській області буде холоднішим, ніж зазвичай

30.11.2020 12:05 Суспільство
Температура повітря у грудні 2020-го на Харківщині буде на 1–3 ° С нижча норми.

За неофіційним прогнозом синоптиків у грудні очікується суттєва перебудова атмосферної циркуляції в Атлантико-Європейському секторі, в тому числі й над Україною. Про це повідомив інженер-синоптик Харківського регіонального центру з гідрометеорології Ігор Кібальчич. За його інформацією, внаслідок посилення холодного Сибірського антициклону і його розростання по території, відбудеться поступове зниження температури на більшій частині України, а особливо у східних областях.

Тут перший календарний місяць зими вирогідніше стане по-справжньому зимовим із середньомісячною температурою, нижчою норми на 1–3° С.

– Грудень має вийти холоднішим норми із значенням середньомісячної температури приблизно -4...-6 градусів по Харківській області, – розповів "СК" Ігор Кібальчич. – При цьому опадів буде менше норми за рахунок впливу потужного антициклону з північного сходу.

За прогонозом синоптика, сніговий покров на Харківщині все ж таки буде: він установиться вже в перших числах грудня і має зберегтися надовго.
Найнижчі температури по Харкову та області слід очікувати в кінці першої і на початку другої декади грудня. Тоді нічна температура може опуститися нижче -10 градусів.

Читайте також: Погода на Харківщині 30 листопада. Прикмети і свята цього дня

– У західних областях, навпаки – за рахунок переважання південних та південно-східних потоків, відбуватиметься винос тепла з Балканського півострова, тому температурний фон у цьому регіоні буде на 1–3° С вищим за кліматичні показники, – додає синоптик.
Кількість опадів на більшій частині України за винятком західних та південних областей очікується нижче норми на 10–50 % за рахунок домінування антициклонічної форми циркуляції.

Автор: Тамара Кіч