Гвардієць Буян розказав про роботу штурмового розрахунку

04.03.2023 13:17 Суспільство
Буян потрапив на фронт з першого дня повномасштабного вторгнення. Зараз чоловік воює у складі бригади «Спартан». Його вогневий розрахунок наразі у Бахмуті, працює по ворогу одночасно з міномета та АГС-17.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Східне оперативно-територіальне об'єднання НГУ.

До позицій ворога Буян їде на своєму пікапі повз руїни, їжаки та бетонні захисні споруди. У кузові — міномет та АГС. Протягом пари хвилин готується та маскується озброєння. Після чого гвардієць отримує координати, за якими намагається зайти штурмова група росіян, аби нанести по них вогневий удар. Причому командир та корегувальник мають можливість обирати вогневі засоби залежно від ситуації – де буде більш ефективний ВОГ-17 чи міномет 60 мм.

Гвардієць Буян розказав про роботу штурмового розрахунку

«Це машина нашої групи. Вона з нами ще з Харкова, допомагала вивозити поранених. Ми діяли як евакуаційна група на передових позиціях. Жодного разу не підводила: показала себе добре і на дорогах, і у багнюці. Зараз волонтери нам надали нові шини, які дуже хороші. Плюс вона зараз у нас діє як вогнева одиниця. Ми виїжджаємо, буває працюємо просто з багажника. У розрахунку в нас було три особи, діяли як штурмова група, відбивали позиції. Наразі наш третій номер розрахунку отримав легке поранення. Осколки залетіли в ногу і в руку. Зараз знаходиться у шпиталі. Тримаємо за нього кулаки», — розповідає Буян.

Гвардієць Буян розказав про роботу штурмового розрахунку

Він додає, що найбільш активно його розрахунок залучається до вогневої роботи по російських загарбниках саме в Бахмуті.

«У Бахмуті зустрічаються мобілізовані, яких використовують як «гарматне м'ясо», є також штурмовики, вагнерівці, і російські спецпризначенці. Діють вони малими групами. Все, як книжка пише: «держу», «йду», «перезарядка». Ми використовуємо міномети, АГС, щоб не підходили до наших позицій, щоб вони не входили у ближній бій», – каже гвардієць.

Гвардієць Буян розказав про роботу штурмового розрахунку

Бойова біографія Буяна розпочалася у 2014 році. Періодично він повертався до цивільного життя. В нього є родина, яка його підтримує та чекає.  

«Почав свій шлях воїна з 2014 року. Був прикордонником, мобілізований ще 31 березня. Тоді це називалось «нульова» мобілізація. Воювали на Луганському напрямку. Це був пункт пропуску Довжанський. Там брав участь у перших боях, коли російські спецслужби під виглядом «казаків» намагалися прорвати кордон, і тоді ми стримали їх. Тоді ми виглядали, як нині їхні мобілізовані: 4 магазини, автомат, залізна каска, бронежилетів не було. Потім я підписав контракт у Нацгвардії», — згадує Буян.

Гвардієць Буян розказав про роботу штурмового розрахунку

Крім Бахмута, у 2022 році він брав участь у бойових діях на околицях Харкова, під Цупівкою, у районі Майорська.

«24 лютого 2022 року був я на 602-му мікрорайоні. На окружній Харкова. Через три дні після зайняття оборони на нас пішов підрозділ кадирівців. «Специ» були, підготовлені. Ми відбились, потім проводили розвідку, пішли подивитися, що в них є. Знайшли багато використаних шприців. Адекватна людина не буде йти на повен зріст, коли по тобі працює багато стрілецької зброї. Тоді по них ще міномети крили. Вони йшли на повен зріст, не боялися. Їх там і положили всіх. Вони тоді загубили чоловік до 20. У нас один загинув. Був вечір. Було не зрозуміло, хто підходить. Він вийшов назустріч, і вони його зняли. Тут на Бахмуті теж пригод вистачає. При останньому штурмі при розриві міни мені у шию прилетів уламок. Добре, що це не від боєприпасу, а від будинку», – говорить гвардієць.

Гвардієць Буян розказав про роботу штурмового розрахунку

Гвардійці бригади «Спартан» є питомою складовою Сил оборони України, вони професійно нищать російських загарбників на східних рубежах, мужньо б’ються за волю та суверенітет українських земель.

Нещодавно ми розповідали історію нацгвардійця з Харківщини та історію офіцера бригади «Азов» Марії.

Нагадаємо, у Харківській області стартував набір до «Гвардії Наступу». Приєднатися до формувань кличуть умотивованих та патріотичних громадян, які братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій.

Автор: Ксенія Карпенко