Харківщина стала одним з лідерів за кількістю зруйнованих об’єктів культури та релігії

17.03.2023 11:08 Суспільство
Фото: Facebook Харківська Епархія Української Православної Церкви Фото: Facebook Харківська Епархія Української Православної Церкви

Повномасштабна війна принесла руйнування в усі сфери життя українців, зокрема і в культурну. На сьогоднішній день три регіони лідирують за кількістю пошкоджених закладів, а серед них – і Харківська область.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на «Карту Відновлення».

Так, станом на лютий 2023 року щонайменше 2148 закладів культури та релігії зазнали прямих збитків унаслідок повномасштабної війни, розпочатої 24 лютого 2022 року. Найбільше їх постраждало у Харківській, Донецькій та Луганській областях.

За оцінками експертів, загальна сума збитків закладів сфер культури та релігії оцінюється у понад 1,5 мільярда доларів. Загальна кількість пошкоджених або зруйнованих обʼєктів зазначених сфер сягнула більше ніж 2148. Серед них: 703 будинки/палаци культури, 348 релігійних споруд, 82 музеї, а також 22 театри.

Церква після обстрілу, Харків

Нагадаємо, Знищена краса: церква Різдва Пресвятої Богородиці в Дергачах. 4 квітня 2022 року окупанти зазіхнули на святе – до того ж у прямому значенні цього слова: вони завдали удару по дергачівському храму – церкві Різдва Пресвятої Богородиці. Цей храм має давню історію, його будували, як то кажуть, усім миром. 

А також, Знищена краса: Іоанно-Богословська церква в селі Курилівка на Куп’янщині. Історія однієї з найстаріших дерев’яних церков Харківщини, яка згоріла вщент у результаті російських обстрілів.

Автор: Владислава Ткаченко