Харківський альпініст підкорив другу вершину світу в прямому ефірі. Фото, Відео

27.07.2021 16:34 Суспільство
Альпініст і льодолаз, родом з Чугуєва на Харківщині, Валентин Сіпавін 27 липня зійшов на вершину Чоґо́рі (К-2) у Пакистані.

Своє сходження на висоті 8611 метрів над рівнем моря Валентин Сіпавін транслював у Фейсбуці. Під час стріму він зазначив, що спуск з вершини буде складним.

Разом із Валентином на гору піднялися Дмитро Семененко з Дніпра та уродженка Мукачева Ірина Галай. До речі, Ірина стала першою українкою, якій підкорилася вершина К-2.

В експедицію альпіністи вирушили наприкінці червня. 4 липня вони облаштувалися у базовому таборі і з того часу проходили аклиматизацію.

Нагадаємо, у травні цього року Валентин Сипавін здійснив четверте сходження на найвищу вершину світу Еверест. Цим сходженням він установив національний рекорд.

Довідка "СК"

Чоґорі (К2) – друга за висотою гірська вершина після Джомолунгми (Евереста). Її висота становить 8611 метрів над рівнем моря. Чоґорі розташована на кордоні Кашміра (контрольована Пакистаном частина) з Китаєм (Сіньцзян-Уйгурський автономний район) і входить до гірського масиву Каракорум, розташованого на захід від Гімалаїв. Є національною горою Пакистану.

Через надзвичайну складність сходження К2 також називають Дикої горою, а в світі альпіністів – горою-вбивцею.