У Харкові імена полеглих Героїв-нацгвардійців увіковічнили у назвах вулиць: подробиці

02.05.2024 17:51 Суспільство
Фотографія: Фейсбук-сторінка Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України Фотографія: Фейсбук-сторінка Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України

У Харкові на честь полеглих Героїв-нацгвардійців перейменували п’ять вулиць. Відповідне рішення підписав міський голова Ігор Терехов. Загалом перейменовано 367 топонімів.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край» з посиланням на Харківську міську раду.

Вулицю Матросова перейменовано на честь Героя України Олександра Орлова

Командир групи снайперів окремого загону спеціального призначення «Омега» Східного територіального управління Національної гвардії України підполковник Олександр Орлов народився у Донецьку. Загинув 7 березня 2022 року у бою на околицях Північної Салтівки. Тоді його бійцям та військовослужбовцям бригади «Спартан» вдалося зупинити штурм позицій гвардійців підрозділом російського ГРУ. 

На рахунку групи «Орла» — сміливі розвідувальні рейди, штурми, трофейна ворожа техніка, важливі документи, одні з перших полонених, узятих під Харковом.
 
Підполковнику Олександру Орлову присвоєно звання Героя України (посмертно).

Колишня вулиця Федоренка носитиме ім’я Героя України Сергія Барсукова

Командир роти розвідки спеціального призначення бригади «Спартан» Національної гвардії України старший лейтенант Сергій Барсуков (позивний «Барс») загинув 28 червня 2022 року в бою поблизу населеного пункту Дементіївка Харківської області. 

Як розповідають побратими, «Барс» був для своїх розвідників уособленням звитяги й рішучості. Особисто знищував ворожу техніку та живу силу противника, підривав склади з боєприпасами у тилу росіян.
 
Народився у Свердловську, що на Луганщині.

Старшому лейтенанту Сергію Барсукову присвоєно звання Герой України (посмертно).

Вулицю Тургенєвську перейменовано на честь Антона Дербілова

Харків’янин Антон Дербілов (позивний «Патрік») був відомим музикантом, художником, скульптором. Грав у групі «Alcohol Ukulele».
 
Він добре знаний у світі скульптур-мініатюр. Роботи Антона Дербілова прикрашають кращі зібрання колекціонерів та музейні зібрання у багатьох країнах світу.
 
Після повномасштабного вторгнення, 26 лютого 2022 року, Антон пішов добровольцем на фронт у складі 5-ї Слобожанської бригади НГУ.

Антон Дербілов визволяв Балаклію та Ізюм, брав участь у найтяжчих боях на Донеччині.
 
Загинув 6 квітня 2023 року під час мінометного обстрілу від осколкового поранення у голову.

Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Вулиця Кибальчича відтепер — вулиця Іллі Коваля

Лейтенант Ілля Коваль (позивний «Пчола») загинув 7 квітня 2022 року, виконуючи бойове завдання біля міста Рубіжне на Луганщині. Йому було всього 21.

Ілля Коваль народився у Харкові. З дитинства мріяв стати військовим. Тож вступив до Національної академії Національної гвардії України. Коли почалося повномасштабне вторгнення, вирушив на передову, щоб стати на захист країни. Погони отримав в окопах під Харковом. Служив у 4-й бригаді оперативного призначення імені Героя України сержанта Сергія Михальчука командиром взводу СПГ. 

Після приїзду в частину добровільно викликався їхати в Рубіжне на допомогу побратимам.
 
Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). 

Колишня вулиця Кюї Цезаря носитиме ім’я Дмитра Кочеткова

Дмитро Кочетков (позивний «Дейдж») загинув 19 квітня 2022 року під час оборони Маріуполя від російських окупантів.

Народився на Харківщині, у селищі Буди. У 2015 році вступив до полку «Азов». З початком повномасштабної війни обороняв Маріуполь від російських загарбників. У березні нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, але не встиг отримати. На комбінаті «Азовсталь» у Маріуполі 43-річний боєць займався евакуацією поранених.
 
Нагороджений відзнакою Президента України «За участь у Антитерористичній операції», медалями «Захиснику Маріуполя», «Широкінська операція», «За поранення у бою», «Ветеран війни».

Посмертно старший солдат Дмитро Кочетков нагороджений орденом «За мужність» ІІ ступеня.

Ми писали, на честь полеглих Героїв сучасної російсько-української війни в Харкові перейменували чотири топоніми.

Також повідомляли, у селищі Пісочин іменем свого земляка Миколи Чалого перейменували вулицю та в’їзд. Захищати Україну він пішов добровільно у перші дні війни, воював у лавах Національної гвардії та героїчно загинув у бою під Кремінною.