Іспанія може долучитися до відновлення Харківської області

07.02.2023 17:51 Суспільство
Харківська область намагається розвивати партнерські відносини з регіонами Іспанії, оскільки бачить це доволі перспективним. Зокрема, йде мова, аби залучити цю країну до відновлення нашого регіону, організації відпочинку та реабілітації постраждалих від війни дітей, надання гуманітарної допомоги тощо.

Як передає медіа «Слобідський край», 3 лютого голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Іспанія в Україні паном Рікардо Лопес-Аранда Хагу.

– Наша зустріч дуже важлива тому, що для нас має особ­ливе значення встановлення міжнародного співробітництва з європейськими регіонами-партнерами. Розвивати партнерські відносини Харківщини з регіо­нами Іспанії представляється особливо перспективним. Європейська практика доводить, що трансрегіональне партнерство має завжди значний потенціал. Зважаючи на встановлення взає­морозуміння між країнами на державному рівні, робота на регіональному рівні буде ефективною, – підкреслила Тетяна Єгорова-Луценко.

Водночас очільниця облради подякувала народу Іспанії за підтримку. Іспанці надали українцям тимчасовий прихисток та всю необхідну допомогу. Також Тетяна Єгорова-Луценко високо відзначила благодійну діяльність представництв міжнародних гуманітарних організацій та фондів Іспанії, що реалізують свої програми допомоги, зокрема, і в Харківській області.

Під час зустрічі сторони обговорили можливості транскордонної співпраці між регіонами Іспанії та Харківщиною. Тетяна Єгорова-Луценко звернулась до Рікардо Лопес-Аранда Хагу з пропозицією розглянути можливість щодо участі іспанських регіонів у відновленні Харківської області та подальшій взаємовигідній співпраці.

– Я відвідав багато міст України і завжди хотів завітати до Харкова. В моєму розумінні Харків – місто-символ боротьби України з російським агресором. Дозвольте переказати підтримку українському народу та висловити солідарність усього іспанського народу з Україною. Іспанці радо вітають дії уряду Іспанії на підтримку України. Посольство Королівства Іспанія в Україні готове допомагати Харківському регіону. Адже міжрегіональне співробітницт­во – це оперативна та дієва допомога конкретному регіону, – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні пан Рікардо Лопес-Аранда Хагу.

Також під час зустрічі сторони розглянули варіанти гуманітарної допомоги, серед яких: організація відпочинку та медичної реабілітації для дітей, які постраждали від збройної російської агресії, онлайн-обмін академічним досвідом на рівні наукового середовища і студентської спільноти Іспанії та Харківщини, надання гуманітарної допомоги мешканцям наших громад, участь у реконструкції інфраструктури області.

Нагадаємо, у Роганській громаді стартує проєкт психологічної підтримки батьків та дітей. Також ми повідомляли, що Куп’янськ отримав два потужних мобільних генератори, а школярі селища Донець – планшети.

Більше новин громад Харківської області читайте на нашому сайті.