Харків може постраждати від нестачі води

06.08.2015 14:20 Суспільство
Фото: city.kharkov.ua Фото: city.kharkov.ua
Запаси води в Краснопавлівському водосховищі, яке забезпечує питною водою кілька районів Харкова, наближаються до критичної позначки.

Про це сьогодні, 6 серпня, під час виїзної робочої наради в Краснопавлівці повідомив директор Департаменту комунального господарства Віктор Кітанін.

Він нагадав, що на прокачування води з Дніпра в Краснопавлівське водосховище необхідно 45 млн грн.

«У 2014 році уряд, незважаючи на звернення міської та обласної влади, не виділив на прокачування води жодних коштів. Цього року становище ще більше погіршилося, і з тим запасом, який залишився у водосховищі, місто Харків зможе отримувати воду з цього джерела максимум до ранньої весни. Тому цього року Харківський міський голова вже двічі звертався до губернатора Харківської області з проханням направити листи до Києва про цільове виділення 45 млн грн, які вкрай необхідні для прокачування води цієї осені. Наскільки мені відомо, з облдержадміністрації було відправлено листа в Кабмін, і уряд начебто вишукує необхідні кошти», - повідомив Віктор Кітанін.

У свою чергу заступник генерального директора КП «Харківводоканал» Володимир Паболков зазначив, що нинішня ситуація склалася через те, що прокачування води в Краснопавлівське водосховище повинно проводитися двічі на рік, але ця норма давно вже не дотримується: востаннє вода з Дніпра надходила у Краснопавлівку в грудні 2013 року.

«Ми змушені зараз бити тривогу, тому що якість води у водосховищі погіршується, а в літній час, у спеку, вона ще й цвіте. Це призводить до того, що нашому підприємству доводиться застосовувати додаткову кількість реагентів, щоб забезпечити подачу нормальної питної води для споживачів. В даний час якість води знаходиться в межах норми, але ми змушені вже зараз порушувати цю проблему, тому що вона, як правило, дуже довго вирішується. Так, в 2013 році вирішення цього питання зайняло сім місяців», - повідомив Володимир Паболков.

Обговоривши проблему прокачування води у водосховищі, учасники виїзної робочої наради також перевірили готовність Краснопавлівського водозабірного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період. Як було зазначено, підготовка йде за графіком, роботи виконані на 75 %.

Довідка. Краснопавлівське водосховище забезпечує водопровідною водою 23 % споживачів Харківського регіону, що становить близько 350 тис. жителів міста та області. Водосховище обсягом 410 млн куб. м побудоване в 1980 році для покриття дефіциту і забезпечення водою маловодних Харківської, Донецької та Луганської областей. Є складовою частиною каналу «Дніпро-Донбас» для міжбасейнового перекидання води 12-ма насосними станціями з Дніпродзержинського водосховища на відстань 260 км. Також служить для підтримки водоносності річки Сіверський Донець. Водою з Краснопавлівського водосховища забезпечуються Ленінський, Жовтневий, Дзержинський райони Харкова, а також Лозівський, Первомайський, Зміївський та Харківський райони області.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта