Клуб органічного землеробства: здорова земля, здорова рослина, здорова родина

31.01.2022 17:00 Суспільство
У Харківській області вже багато років працює Клуб органічного землеробства. Його поціновувачі впевнені: щасливий той, хто має ділянку землі, вирощує по 2–3 врожаї на рік і забезпечує свою родину корисними і безпечними овочами та фруктами. І все це – без використання «хімії» та всіляких отрут

Так, на сьогодні один із найпопулярніших осередків Центру природного землеробства працює в місті Балаклія (Балаклійської ТГ). Його організаторка Катерина Павленко познайомила «Слобідський край» з ключовими цінностями в роботі із землею.

Центр землеробства Балаклія

– Розуміючи закони природи і повторюючи їх на своїх городах, присадибних ділянках, садах, виноградниках, балконах, можна вирощувати добрі урожаї за будь-яких погодних умов. А бонусом до такого господарювання будуть прибутки у вигляді смачної городини. Бо всі органічні повсякденні відходи – то для хорошого господаря скарб, який замінить хімічні добрива і допоможе повністю відмовитися від отрути для шкідників, бо на еко-городі шкідливим комахам не місце, – поділилася Катерина Павленко.

Катерина Павленко

Центр органічного землеробства і здорового способу життя об’єднав багатьох жителів Харківщини.

перець землеробство

– Тільки на здоровій землі виросте здорова рослина і, звісно ж, буде здоровою людина. А в Балаклійському центрі органічного землеробства можна не тільки дізнатися про новинки у сфері екологічного городництва та придбати їх, але й отримати якісні консультації від Катерини Павленко. З нею я вчилася робити перші грядки на еко-городі. Вже на другий рік навчання я отримала хороший урожай. У цьому році особливо смачною була капуста. Сьогодні близько трьох соток городу забезпечує нас овочами на всю зиму, – так змалювала свій досвід співпраці з Центром жителька міста Балаклії Ольга Гріненко.

Ольга Гріненко

– Цьогоріч збираємося із сім’єю переїхати до власного будинку. Звернувся до Катерини Іванівни за порадами, бо сам бував на її городі «на екскурсії» – акуратні грядки, ніяких колорадських жуків, багато квітів. Уже з нетерпінням чекаю весни, щоб розробляти грядки. А поки що тренуємося з дружиною і дітьми, вирощуючи на підвіконні мікрозелень, яку раніше купували за чималенькою ціною, окрема подяка Центру за знайомство з безпечними засобами для побуту: від шампуню до прального засобу, – поділився враженнями від співпраці з Центром житель району Лагерів (місто Балаклія) Анатолій Пономаренко.

Анатолій Пономаренко землеробство

А пенсіонерка Надія Олефіренко із захватом розповіла про знайомство з Балаклійським центром органічного землеробства і здорового способу життя.

Картопля землеробство

– Для мене землеробство розпочалося з придбання дачі. Я звернулася до Катерини Павленко і з подивом дізналася, що перекопувати город не треба, бур’яни викидати не можна, а картопля може давати добрий урожай, навіть якщо сортів… 26! Розмір ділянки може бути маленьким, а врожай – великим, – запевняє жінка.

Балаклія землеробство

– Серед постійних відвідувачів Центру багато різних за професією людей – лікарі, вчителі, бібліотекарі, продавці, інженери, матусі в декреті. Всіх об’єднує велика любов до рідних і бажання дати їм найкорисніше і безпечне. Ми допомагаємо не тільки полюбити органічне землеробство, а й по-справжньому перейти на здоровий спосіб життя. Город – це лише початок. Але ж який! – зазначає організаторка Балаклійського центру органічного землеробства та здорового способу життя Катерина Павленко.

Балаклія землеробство

Також Катерина Павленко каже, що від співпраці з Центром отримує тільки задоволення, тим більше, що досвідчені колеги, зокрема організатор Клубу органічного землеробства та здорового способу життя в місті Харків Вадим Клейманов, завжди готові допомогти з розвитком.

Балаклія землеробство

– 14 років Балаклійський центр природного землеробства та здорового способу життя разом з Харківським КЛУБОМ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА та ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ проводили навчання городників різними формами: це і живі семінари, індивідуальні консультації, вебінари й інформація на сайті zemledelie.org та газеті «ДИВО-земля». Ми будемо і надалі продовжувати навчати та забезпечувати необхідними препаратами тих, хто піклується про якість свого життя. Ми – не черговий садовий центр! Бо допомагаємо вирішувати багато завдань, – поділився зі «Слобідським краєм» Вадим Клейманов.

Вадим Клейманов

Організатор Харківського клубу землеробства і здорового способу життя впевнений, що Центр зможе повернути людям розуміння природоподібного землеробства; вирощувати екологічно чисті врожаї за мінімальних трудовитрат; усвідомити, що землеробство може бути не тяжкою працею, а цікавою та творчою справою, що приносить глибоке задоволення і радість, а також матеріальне благополуччя. Бо Клуб створено допомагати дачникам, які живуть у містах, та власникам невеликих приватних господарств.

Катерина Павленко

Ви також можете звернутися до Центру органічного землеробства та здорового способу життя в місті Балаклія за адресою: вул. 1 Травня, 11 або отримати консультацію від Катерини Павленко за телефоном 050-86-77-380.

А більше про Клуб органічного землеробства і здорового способу життя в Харкові ви можете дізнатися за адресою: провулок Піскунівський, 4 або за телефоном 066-04-89-579.

З нами Ви забезпечите екологічність власного побуту і городу!