У Балаклійській громаді шкільні їдальні відкрили двері для батьків

25.01.2022 11:45 Суспільство
Поки сторінки соцмереж та батьківські чати рясніють повідомленнями про недосолені супи та компоти без цукру, представники влади на місцях реагують на ажіотаж навколо теми дитячого здорового харчування по-різному: одні громади намагаються відтермінувати повний перехід до здорового харчування, інші сміливо приймають виклик. В Балаклійській ТГ Харківської області запросили батьків (по кілька представників від кожного класу) самим подивитися та покуштувати, що їдять їх діти в школах.

Напевно, вже кожен житель Харківської області знає про харчову реформу, що сміливо впроваджується в школах та дитячих садках. І поки сторінки соцмереж та батьківські чати рясніють повідомленнями про недосолені супи та компоти без цукру, представники влади на місцях реагують на ажіотаж навколо теми дитячого здорового харчування по-різному: одні громади намагаються відтермінувати повний перехід до здорового харчування, інші сміливо приймають виклик.

Балаклійський ліцей номер 2

Із розумінням батьківських острахів та різних смакових уподобань дітей поставилися у Балаклійській ТГ. Із дотриманням усіх карантинних норм запросили батьків (по кілька представників від кожного класу) самим подивитися та покуштувати, що їдять їх діти в школах.

Балаклійський ліцей номер 2

Секретар Балаклійської міської ради Оксана Бондар розповіла «Слобідському краю», як у громаді проходить харчова реформа:

Оксана Бондар, секретар Балаклійської міськради

– Багато років я працювала директором Балаклійського ліцею № 3. Тому точно знаю, смаки дітей треба поважати, до нововведень діти завжди готові, якщо враховувати їхні потреби і вподобання. Питання дитячого харчування в Балаклійській ТГ – на особистому контролі голови громади Івана Столбового. Тому ще з вересня почали опрацьовувати запропоноване Клопотенком меню, поступово зменшувати кількість цукру і солі. Намагалися, щоб процес переходу на нове меню проходив для дітей якомога простіше і, звісно ж, щоб було смачно. В нашій громаді регулярно проводяться моніторингові виїзди щодо перевірки смакових якостей обідів та їх відповідності новим нормам. Вчора я особисто куштувала в ліцеї № 3 смачну запіканку, розмовляла з учнями про мінуси і плюси нового меню.

Для делегації батьків відкрила свої двері їдальня Балаклійського ліцею № 2. Директорка навчального закладу Олена Манілова перед початком екскурсії ознайомила батьків з новими харчовими нормами, затвердженим шкільним меню та запросила гостей самим переконатися, чи смачно готують для учнів.

Балаклійський ліцей номер 2

Зауважимо, що Балаклійська територіальна громада стала однією з тих небагатьох громад Харківщини, кому Держспоживслужба затвердила меню «з першої спроби».

– Скласти меню тільки пів справи. Ще більша відповідальність – усе приготувати як слід. Саме тому при ліцеї була задіяна ціла комісія, що проконтролювала кожний інгредієнт оновленого меню. Заклад відмовився від деяких сортів риби на користь смачніших та заздалегідь на кілька місяців замовив сезонні овочі та фрукти, сік без цукру, хлібні вироби. А щодо смакових вподобань дітей,то культура харчування йде із сім’ї. І те, як налаштовані на нове меню батьки, впливає і на дітей, – переконана Олена Манілова.

Олена Манілова, директорка ліцею номер 2

На боці корисного меню і вчителі освітнього закладу. Так, класна керівниця 1-А класу Олена Лєтко поділилася «лайфхаками», як пояснити дітям, що скуштувати треба.

– Зранку на уроці ми з моїми першачками розглянули тему про те, як корисно їсти рибу, якими сильними, кмітливими і здоровими вони будуть рости на радість рідним, якщо будуть правильно харчуватися! А в обід від рибки й сліду не залишилося, – ділиться своїми напрацюваннями вчителька.

Найчастіші питання, що хвилювали батьків, були: чи наїдаються діти, чи буде в меню м’ясо, чи можна замість деяких тертих овочів давати цілі, чи можуть бути несолоні страви смачними.

– Вдома в нас звичайні обіди, вечеря – з цукром та сіллю. Сину важко пояснити, що треба їсти шкільну їжу тому, що це корисно. Треба працювати з дітьми, пояснювати, чому обіди тепер інші на смак, – зазначає тато другокласника Михайло Іванов.

– Мій син удома ніколи не їв житній хліб, тільки білий! А в школі, нарешті розкуштував. До нового меню поступово звикаємо, – розповідає ще одна представниця батьків – Анастасія Чумакова.

А мама другокласниці Олеся Вербицька вважає, що здорове харчування – це зовсім не погано.

– Таке меню піде дітям тільки на користь. Сіль зовсім не корисна для нирок, а щодо цукру, діабет уже став розповсюдженою хворобою. Якщо більше уваги приділяти тому, як готувати, обіди ставатимуть смачнішими. Так, моя донька із задоволенням з’їла в шкільній їдальні рибні нагетси, але таку ж рибу, просто смажену – не оцінили її друзі під час обіду в іншій школі, – говорить жінка.

– Те, як приготувати – іноді важливіше, ніж з чого. В кожну страву треба вкладати душу, готувати, як для рідних. І буде смачно. Спочатку, звісно ж, мали острахи, чи зможемо догодити дітям, але бачимо, що нам вдалося, – поділилася секретами смачних обідів шеф-кухарка шкільної їдальні ліцею № 3 Тетяна Лебеденко.

А коли батьки після обіду побачили, що діти залишили пусті тарілки, то повністю заспокоїлися. На заклик «Слобідського краю» пограти в гру школярики відреагували миттєво. Дітей попросили підняти руки, якщо обід сподобався або, навпаки, якщо було несмачно. Серед учнів трьох перших класів тільки двоє діточок не підняли руки. Як виявилося згодом, Настуся не полюбляє кисіль, а Єгорчик хотів звернути на себе увагу.

Очільник Балаклійської громади Іван Столбовий розповів про важливі моменти успішного запровадження харчової реформи на Балаклійщині.

– Ми і до реформи приділяли велику увагу дитячому харчуванню в громаді. Більшість їдалень у закладах освіти були устатковані технічно і відремонтовані. Наразі намагаємося швидко реагувати на запити садків і шкіл, які мають потребу в елементах кухонного обладнання. Намагаємося полегшити життя і батькам, сьогодні в Балаклійській громаді учні молодшої школи харчуються безкоштовно. А старші за четвертий клас школярі – можуть придбати повноцінний смачний обід за 23 гривні. Ціну на обід тримаємо мінімальною, щоб шкільна їдальня була доступною для всіх дітей. Харчова реформа може принести багато користі для нового підростаючого покоління, але реформувати ми повинні не тільки їдальні, але й власне бачення здорового харчування, тоді і нововведення принесуть тільки приємні враження, – переконаний Іван Столбовий.

Балаклійський ліцей номер 3

Більше вражень від обідів у Балаклійській ТГ – дивіться у відео на нашій сторінці у Фейсбуці. 

Автор: Юлія Пономаренко