Кому підвищать пенсії з 1 квітня

26.03.2023 11:50 Суспільство
Фото: volynnews.com Фото: volynnews.com

З 1 квітня будуть перераховані пенсії для тих пенсіонерів, які працюють. Також  згодом збільшаться спеціальні пенсії для  науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування.  "Слобідський край" ретельно вивчав пенсійне питання.

З 1 квітня будуть перераховані пенсії для тих пенсіонерів, які працюють. Це стосується 600 тисяч українців. Їм урахують оновлений, точніше – збільшений страховий стаж.

Право на цей перерахунок мають ті працюючи пенсіонери, хто має не менше як 24 місяці стажу з моменту призначення пенсії або її попереднього перерахунку.

Ці перерахунки проводяться після надходження до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за І квартал 2023 року.

Працюючим пенсіонерам працівники Пенсійного фонду радять своєчасно оформлювати інформацію про зміну чи звільнення з місця роботи, дані паспорта чи місця проживання – адже цю інформацію враховують під час перерахунку пенсій.

З 1 липня збільшаться також спеціальні пенсії для 22 тисяч 700 пенсіонерів – науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Відбудеться це коштом індексації на 19,7 % –  власне, так, як з 1 березня індексували пенсії іншим категоріям пенсіонерів. 

– Пенсії так чи інакше перерахують усім, – говорить  перший заступник начальника ГУ ПФУ в Харківській області Галина Баєва, – але чи збільшиться в результаті розмір – це залежить від конкретних випадків.

Як «працює» індексація 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів розмір індексації пенсій з 1 березня 2023 року становить 19,7 %.
Така індексація відбувається щорічно, але цього року є деякі відмінності. Як пояснила в ефірі телемарафону міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, у 2023 році вперше проіндексували найменші пенсії. Раніше в людей, які отримували їх, розмір пенсії після індексації не змінювався. Для таких виплат зростання становитиме від 420 до 520 грн порівняно з розмірами пенсій, установленими на 1 березня 2022 року.
Цього року підвищені пенсійні виплати отримають понад 10 млн людей. З них:
– 5,2 млн «цивільних» пенсіонерів – через індексацію на 19,7 % показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія;
– 4,2 млн осіб, пенсії яких зростуть у зв’язку зі збільшенням на 19,7 % фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат;
– 0,5 млн пенсіонерів силових відомств, яким увесь розмір пенсії індексують на 19,7 %;
– 94,5 тисячі «чорнобильців», які отримують пенсію за інвалідністю, та тим, хто має інвалідність унаслідок війни з-поміж військовослужбовців строкової служби, також індексують на 19,7 %.

Не проіндексували, але підвищили

100 гривень – саме таке  підвищення можуть отримати ті півмільйона пенсіонерів,  яким вона була призначена у 2020–2022 роках. Їм пенсії не індексують, адже вони отримують пенсію вищу, ніж ті, хто має такий же стаж та співвідношення їх заробітної плати до середньої в країні, але вийшли на пенсію в попередні роки. Так склалося тому, що, починаючи з 2020 року, пенсії обраховувалися з вищої заробітної плати.

Про доплату до пенсії

24 лютого 2023 року Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову № 168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш уразливих верств населення у 2023 році».
Як пояснила перший заступник начальника ГУ ПФУ в Харківській області Галина Баєва, пунктом 7 постанови передбачено встановлення з 1 березня 2023 року щомісячної доплати до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного нижче розміру:

– непрацюючим особам віком від 65 років і більше, страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок та в яких розмір пенсії не досягає 3120 гривень;

– особам, яким виповнилося 80 років і більше, страховий стаж яких становить не менше ніж 25 років у чоловіків і не менше ніж 20 років у жінок, в яких розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, установлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 3120 гривень;

– особам віком від 70 до 80 років, страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, в яких розмір пенсії з тими ж самими виплатами, що й у попередньому випадку, не досягає 3000 гривень;

– особам, яким не виповнилося 70 років, страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, які отримують пенсію, а також особам з інвалідністю І групи незалежно від віку та тривалості страхового стажу, в яких щомісячний розмір пенсії з тими ж самими виплатами, що й у попередніх випадках, не досягає 2760 гривень;

– іншим особам, які отримують пенсію, не працюють та в яких щомісячний розмір пенсії з тими ж самими виплатами, що й у попередніх випадках, не досягає 2520 гривень.

Щомісячна компенсація: скільки та для кого

З 1 березня 2023 року також передбачена виплата компенсацій тим, у кого щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, установлених законодавством, не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні – 10340,33 гривні, з якої сплачено страхові внески. 

Розмір компенсації залежить від віку:

80 років і більше – у розмірі до 570 гривень;
75–80 років – у розмірі до 456 гривень;
70–75 років – у розмірі до 300 гривень.

Щомісячна компенсація тим пенсіонерам, які досягли 70-, 75- і 80-річного віку після 1 березня 2023 року, встановлюється і виплачується з дати досягнення ними відповідного віку.

Перерахунки пенсій проводяться без додаткових звернень пенсіонерів – за матеріалами пенсійних справ.

Як оформити пенсію онлайн

В умовах війни далеко не всі мають можливість оформити пенсію у Пенсійному фонді. Але є можливість зробити це онлайн – через «ДІЮ» або вебпортал Пенсійного фонду. Для цього достатньо там зареєструватися та зробити низку обов’язкових кроків. Якщо ви оформлюєте через вебпортал Пенсійного фонду – оберіть розділи щодо пенсійного забезпечення, якщо через «ДІЮ» – розділ «Пенсія, пільги та допомоги». Обирайте вкладки призначення пенсії та покроково виконуйте алгоритм дій, які пропонують вебпортали.


Підготуйте  документи – кольорові скановані копії:

– реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) або свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

– паспорта громадянина України;

– документа про стаж (трудова книжка, диплом про очне навчання та ін.);

– за бажанням може подаватися сканована копія довідки про заробітну плату по 30 червня 2000 року із зазначенням у ній назв первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцеперебування та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам;

– реквізити банківського рахунку для зарахування коштів;

– фотокартку для пенсійного посвідчення.

Усі копії документів додаються у форматі JPG, JPEG або PDF. Головне – розмір кожного документа не повинен перевищувати 1 МБ.

Документ, в яких міститься більш ніж одна сторінка, додаються одним файлом, тому сторінки документу треба обїєднати  за допомогою програмного забезпечення. Загальний розмір знову-таки – не більше 1 МБ.

У разі подання заяви про призначення пенсії протягом трьох місяців з моменту досягнення пенсійного віку, пенсія буде призначена з моменту досягнення пенсійного віку. У разі ж пропуску тримісячного строку з моменту досягнення пенсійного віку, пенсія буде призначена з моменту звернення за її призначенням.

Винятки з цього положення

Жителі окупованих територій та тих, де ведуться активні бойові дії, можуть подавати документи про вихід на пенсію зі збереженням усіх виплат протягом дії воєнного стану та ще трьох місяців з дня його закінчення. Відповідний закон ухвалила Верховна Рада 20 березня 2023 року. 

– Що стосується терміну видачі пенсійного посвідчення, то наразі такого немає, але з практики можу сказати, що пенсіонери отримують пенсійне посвідчення через 10–12 днів після оформлення документів, – сказала Галина Баєва.

Умови дострокового виходу на пенсію

З квітня 2022 року в тих людей, трудовий договір з якими розірвано з огляду на зміни в організації виробництва, є можливість вийти на пенсію на віком достроково – згідно із законом, за півтора року до досягнення пенсійного віку. 

Це можливо в таких випадках: 

– якщо трудовий договір з ними розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з огляду на зміни в організації виробництва та праці (зокрема і з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, зі скороченням чисельності або штату працівників – за умови реєстрації осіб у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи);

– через виявлення невідповідності займаній посаді за станом здоров’я працівника, якому на день звільнення залишилося не більш ніж півтора року до досягнення пенсійного віку.

Обов’язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі.

На деокупованих територіях

– Наразі в нас в області всюди, окрім Дворічної, поновлена діяльність відділень Пенсійного фонду. З огляду на те, що логістика в області порушена, ми проводимо виїзні прийоми. Часто з Харкова виїжджають фахівці спеціально, щоб ці прийоми провести. Ось, наприклад, нещодавно такий прийом провели у Савинцях, – зазначила перший заступник начальника ГУ ПФУ в Харківській області Галина Баєва. – У нас розроблений графік на рік, де і коли будуть проводитися виїзні прийоми, він є і в громадах, і коли наші фахівці туди виїжджають – люди знають про це заздалегідь і приходять зі своїми питаннями.

«Гаряча лінія» контакт-центру Пенсійного фонду України: 044-281-08-70, 044-281-08-71.
Поштова скринька для звернень: [email protected].
Телефони «гарячої лінії» Головного управління Пенсійного фонду в Харківській області: (057) 715-75-75, (057) 705-10-10.