Куди зникають ОТГ та як правильно називати громади Харківської області

10.12.2020 11:30 Суспільство
У процесі реформи місцевого самоврядування жителям області доводиться швидко пристосовуватися до змін.

За п’ять років реформи місцевого самоврядування жителі Харківської області майже звикли до словосполучення «об’єднана громада». Так називали ті сільські, селищні та міські ради, які пройшли процес добровільного об’єднання.

Нагадаємо, на Харківщині першою ОТГ була Старосалтівська селищна об’єднана територіальна громада. Вона утворилася у 2016 році. Процес добровільного об’єднання в регіоні тривав до 2019 року. Всього на кінець процесу добровільного створення громад на Харківщині працювало 23 ОТГ.

За словами керівниці Харківського регіонального офісу Програми U-LEAD Оксани Черкас, процес добровільного створення громад регулювався Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад», і дійсно такі ради називали об’єднаними територіальними громадами, коротше – ОТГ.

Проте із середини 2020 року в Україні стартував процес адміністративного створення громад. Головною відмінністю від попередніх було те, що слово «добровільно» зникло із законодавчих документів. Ці громади об’єднувалися вже за Перспективним планом.

Читайте також: Хто очолив нові райради Харківської області

– Тому з 25 жовтня 2020 року, після місцевих виборів, що пройшли на новій територіальній основі, використовується єдина термінологія – територіальні громади, – додала Оксана Черкас.

Таким чином, слово «об’єднані» зникає із вжитку. За словами першого віце-президента – виконавчого директора Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Миколи Тітова, об’єднання у контексті добровільного створення громад означало процес. Тому помилково було вживати таке слово в документації чи назвах.

– У Конституції, законодавстві такого терміна немає. Закон стосувався зміни конфігурації та пояснював процес, як цього досягти. Перейменування ж ці зміни не стосувалися. Тому всі документи, назви необхідно привести у відповідність до чинного законодавства, – додав Микола Тітов.