Куди звертатися мешканцям деокупованих громад, що залишилися без очільників

14.11.2022 13:47 Суспільство
На території 21 звільненої громади Харківської області на час воєнного стану утворили військові адміністрації, однак залишаються громади, в яких за певних обставин немає очільників. «Слобідський край» розібрався, що робити мешканцям тих громад, де поки що немає керівництва.

У більшості територіальних громад Харківської області, які були повністю або частково окуповані російськими військами, наразі призначено керівників військових адміністрацій. Здебільшого начальниками адміністрацій стали чинні очільники та очільниці громад.

Нагадаємо, в яких громадах введено військові адміністрації та хто їх очолив:

  1. Чугуївська міська військова адміністрація – Галина Мінаєва.
  2. Малинівська селищна військова адміністрація – Микола Семер’янов.
  3. Циркунівська сільська військова адміністрація – Микола Сікаленко.
  4. Роганська селищна військова адміністрація – Марія Черненко.
  5. Липецька сільська військова адміністрація – Олексій Слабченко.
  6. Дергачівська міська військова адміністрація – Вячеслав Задоренко.
  7. Вільхівська сільська військова адміністрація – Олександр Шмиголь.
  8. Великобурлуцька селищна військова адміністрація – Віктор Терещенко.
  9. Оскільська сільська військова адміністрація – Геннадій Загоруйко.
  10. Ізюмська міська військова адміністрація – Валерій Марченко.
  11. Борівська селищна військова адміністрація – Олександр Тертишний.
  12. Балаклійська міська військова адміністрація – Віталій Карабанов.
  13. Золочівська селищна військова адміністрація – Віктор Коваленко.
  14. Вовчанська міська військова адміністрація – Тамаз Гамбарашвілі.
  15. Дворічанська селищна військова адміністрація – Галина Турбаба.
  16. Кіндрашівська сільська військова адміністрація – Сергій Костюков.
  17. Куньєвська сільська військова адміністрація – Сергій Мовчан.
  18. Купʼянська міська військова адміністрація – Андрій Беседін.
  19. Петропавлівська сільська військова адміністрація – Ольга Козирєва.
  20. Печенізька селищна військова адміністрація – Олександр Гусаров.
  21. Чкаловська селищна військова адміністрація – Сергій Котенко.

У шести деокупованих громадах Харківщини призначили нових людей. У багатьох випадках це пов’язано з тим, що за певних обставин голови місцевих рад відсутні на своїх робочих місцях. Наприклад, це стосується Балаклійської громади, де колишній міський голова Іван Столбовий пішов на співпрацю з окупантами та врешті, за інформацією начальника ХОВА Олега Синєгубова, виїхав до росії. Також підозру в державній зраді отримали очільники Куп’янської та Вовчанської громад.

Станом на 14 листопада у трьох звільнених громадах Куп’янського та Ізюмського районів поки що не створені військові адміністрації. Обрані очільники Шевченківської, Вільхуватської та Савинської громад продовжують виконувати свої повноваження та розв’язувати проблемні питання своїх мешканців.

Однак є й дві громади, де після тривалої окупації взагалі немає керівництва. Це стосується Старого Салтова Чугуївського району та Курилівки Куп’янського району. У випадку Старосалтівської ТГ очільник Едуард Коновалов був затриманий через підозру в співпраці з російськими окупантами ще в травні, майже відразу після деокупації центру громади. Раніше, внаслідок обстрілу 23 березня, загинула секретар Старосалтівської селищної ради Галина Курчатова. А очільник Курилівської громади Микола Ситник відсутній на робочому місці.

Оскільки ці громади залишаються фактично без органів місцевої влади та на їх території не утворено місцевих військових адміністрацій, питаннями жителів будуть опікуватися районні військові адміністрації. Відповідно, у Старосалтівській громаді це Чугуївська районна військова адміністрація, у Курилівській – Куп’янська районна військова адміністрація.

Як повідомили «Слобідському краю» в Харківській ОВА, саме до районних адміністрацій мають звертатися люди з питаннями фіксації пошкоджень внаслідок бойових дій, проїзду у звільнені населені пункти, а також стосовно можливості отримати допомогу з будматеріалами, дровами для опалення, виплатами та іншими соціальними питаннями.

Так, наприклад, мешканці Курилівської громади можуть звертатися до представника Куп’янської районної військової адміністрації, робота якого організована в офісі ЦНАПу в місті Куп’янськ. Також у Куп’янській РВА працює загальний номер +38 (097) 145-78-15.

На інших територіях Харківської області вже є представники влади всіх територіальних громад. Тому, якщо на території старостинських округів немає старости, люди мають звертатися напряму до міської, селищної або сільської ради чи до начальника військової адміністрації.

Контакти відповідальних осіб за комунікацію з населенням у всіх районних військових адміністраціях уточнюються, таку інформацію надамо в наступному спецвипуску.

Важливо

Проїзд у звільнені населені пункти області може бути обмеженим або взагалі забороненим з міркувань безпеки. Як пояснили «Слобідському краю» у Харківській ОВА, таке рішення приймають військові, в яких є вся інформація щодо становища на фронті, та стараються мінімізувати ризики для цивільного населення.

 За загальним правилом, якщо дозволяє безпекова ситуація, у деокуповані населені пункти можуть проїхати жителі, які там офіційно зареєстровані. В інших випадках цивільному населенню необхідно отримати пропуск у відповідній районній військовій адміністрації.

Якщо поїздка передбачає гуманітарну місію, евакуацію населення чи вивезення майна підприємства, то по дозвіл на проїзд слід звернутися в Єдиний координаційний гуманітарний центр, що діє при ХОВА, за номером +38 (050) 368-61-38.