Лікарні Харківської області отримали 34 мільярди гривень за Програмою медичних гарантій НСЗУ

08.02.2022 17:30 Суспільство
Цього року вже 121 медичний заклад Харківщини уклав угоди з НСЗУ. Кошти було виділено для лікування інсультів та інфарктів, онкологічних захворювань та для надання первинної медичної допомоги.

За підсумками 2021 року, Харківщина отримала 8,2 мільярда гривень від Національної служби здоров'я України. Харківська область посіла третє місце після Києва та Дніпропетровщини за отриманими коштами від НСЗУ.

У 2022 році фінансування Програми медичних  гарантій зросло до 34 мільярдів гривень. Це істотно посилює фінансову захищеність пацієнта при отриманні медичної допомоги, бо дозволило підвищити тарифи на всі послуги.

Як пояснила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Малютіна, якщо торік 115 закладів первинки уклали договір з Національною службою здоров’я, то цього року – 121. У Харківській області залишається мережа спеціалізованих закладів, в яких пацієнти можуть безоплатно отримати медичну допомогу за Програмою медгарантій.

 –- Загалом цього року ми отримали пропозиції на укладення договору від 185 спеціалізованих медзакладів області. Якщо говорити про пріоритетні послуги, то на медичну допомогу при інсульті НСЗУ отримала пропозиції від 16 медзакладів у Харківській області, при інфарктах – від трьох, на пологи – 18. Усі ці пропозиції підтверджені з боку НСЗУ, можна сказати, що для жителів Харківщини медична допомога у 2022-му стає ще ближчою, – зазначила Вікторія Мілютіна.

лікар пацієнт

Лікування інсульту та інфаркту, дослідження для раннього виявлення онкології, медична допомога породіллям при пологах, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках залишаються пріоритетними у Програмі медичних гарантій. Про це розповіла голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

Очільниця НСЗУ підкреслила, що у 2022 році на Програму медичних гарантій виділено найбільшу суму — 157,3 мільярда гривень. За рахунок підвищених тарифів медичні заклади отримуватимуть більше коштів, а це дозволить лікарням закуповувати необхідні ліки та створювати гідні умови праці для медичних працівників. А пацієнтам — бути захищеними від катастрофічних витрат на лікування з власної кишені.

         – НСЗУ підвищує і вимоги до медичних закладів в інтересах пацієнта. Звертаючись по медичну допомогу, українці мають бути впевнені, що в лікарні нададуть якісну допомогу компетентні лікарі. Кошти Програми медичних гарантій повинні працювати на пацієнта, — наголосила голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак.

Вона запевнила, що Програма медичних гарантій (ПМГ) — це гарантований державою перелік та обсяг медичних послуг і ліків, які українці можуть отримати безоплатно. І отримати такі медичні послуги пацієнт може у тих медичних закладах, які уклали договори з Національною службою здоров’я України. ПМГ покриває всю медичну допомогу, від виклику "швидкої" та звернення до сімейного лікаря до складних операцій.

 – Тарифи, за якими НСЗУ сплачує медичні послуги, надані пацієнтам, достатні та повністю покривають вартість лікування, лабораторні та інструментальні дослідження, забезпечення ліками, – підкреслила голова НСЗУ Наталія Гусак.

 

За повідомленням НСЗУ, неонатальна допомога оплачуватиметься за одним з найвищих тарифів. У 2022-му він зросте зі 113 до 135 тисяч гривень.  А за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам, НСЗУ сплачуватиме максимальний тариф —  161 тисячу гривень. На Харківщині неонатальну допомогу надаватимуть чотири медзаклади: Міський перинатальний центр (Харків), Обласна дитяча клінічна лікарня № 1, Обласний клінічний перинатальний центр, Обласна клінічна лікарня.

При пологах тариф за медичну допомогу збільшився до 15 тисяч гривень. Для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам, – до 20 тисяч гривень. На Харківщині 18 медичних закладів подали пропозиції на медичну допомогу при пологах. Усі отримають договір.

Зростуть тарифи і на лікування онкологічних захворювань. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування - до 36 тисяч гривень, а за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тисячі гривень. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань зросте з 54 тисяч гривень до 74 тисяч гривень. У Харківській області 9 медзакладів вже мають підтверджені пропозиції на медичну допомогу онкохворим.

За лікування інсультів НЗСУ сплачуватиме, залежно від складності випадку: 131,472 тисячі гривень за надання допомоги при гострому мозковому інсульті із застосуванням ендоваскулярних втручань; 62,565 тисячі гривень —  при застосуванні тромболітичної терапії; 21,875 тисячі гривень — за надання допомоги при гострому мозковому інсульті без застосування ендоваскулярних втручань або тромболітичної терапії. Загалом у Харківській області 16 медзакладів отримали підтвердження з боку НСЗУ на допомогу при гострому мозковому інсульті.

Збільшився також тариф за лікування інфаркту. За лікування ускладненого випадку НСЗУ сплатить закладу 43,409 тисячі гривень, без стентування – 25,194 тисячі гривень. Як і минулого року, таку допомогу на Харківщині надаватимуть три медичні заклади, які отримали підтвердження від НСЗУ: Обласна клінічна лікарня, Харківська міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О. І. Мещанінова, Міська клінічна лікарня № 8 (Харків).

лікар пацієнт

Зі збільшенням тарифів до медичних закладів будуть підвищуватися і вимоги. Для цього вводиться новий показник —  мінімальна кількість наданих послуг протягом 2021 року. Він запроваджуватиметься для надання медичної допомоги при інфаркті та інсульті, а також медичної допомоги при пологах.

Мінімальна кількість наданих послуг, яка дозволяє укласти договір з НСЗУ, – 150 пологів на рік, 100 пролікованих інсультів, 50 пролікованих інфарктів. Національна служба здоров’я закуповуватиме медичні послуги лише в тих закладах, де пацієнту лікарі-практики з достатнім досвідом зможуть надати якісну та медичну допомогу.

Довідка:

У 2021 році 223 медичних заклади первинної і спеціалізованої допомоги в Харківській області надавали медичну допомогу за Програмою медичних гарантій. НСЗУ виплатила за надану медичну допомогу лікарням області у 2021 році понад 8,2 мільярда гривень. Зокрема:

  • За екстрену медичну допомогу — понад 801 мільярд гривень;
  • За послуги сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів — 1,3 мільярда гривень;
  • За послуги на спеціалізованому рівні — понад 4,8 мільярда гривень.

 

На 2022 рік 123 медичні заклади первинної медичної допомоги уклали договір з НСЗУ. З яких 43 — приватний або ФОП. Перші оплати ву січні отримали 110 закладів первинки — 138,1 мільярда гривень.

 

Найбільші оплати отримали:

  • Харківська міська поліклініка № 6 — 5,178 мільйона гривень
  • Харківська міська поліклініка № 24 — 4,356 мільйона гривень
  • Харківська міська поліклініка № 11 — 4,19 мільйона гривень
  • Лозівський ЦПМСД — 4,135 мільйона гривень
  • Куп’янський ЦПМСД — 3,885 мільйона гривень

За екстрену медичну допомогу НСЗУ виплатила 66,729 мільйона гривень.