Лікарня мрії: у селі на Харківщині зробили сучасну амбулаторію (ФОТО)

03.02.2016 14:10 Суспільство
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
Ще донедавна лікарі й пацієнти амбулаторії сімейної медицини в с. Кобзівка Красноградського району замість того, щоб повністю зосередитися на боротьбі із хворобами, мали ще й протистояти обвалам зі стелі, протіканням даху, холоду та іншими незручностям.

Амбулаторія в селі обслуговує 1300 осіб, переважна кількість із них пенсіонери та діти. Лікуватися в умовах, коли на тебе зі стелі сиплеться, капає, тече, пацієнтам набридло. Тому минулого року місцева влада подала пакет документів на конкурс міні-проектів в рамках спільного проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-3» і виграла його. Відтак громада отримала гроші для капітального ремонту медичного закладу.

- Сума капітального ремонту приміщень амбулаторії склала понад 305 тис грн. Із них ПРООН виділила нам понад 221 тис грн, із нашого бюджету виділили - 68 тис. грн. Внесок громади, а це 16 тис. грн особисто здійснив гендиректор ПАО "Промінь" Євген Третяков. Допомогли і підрядники з ТОВ «Авега», які на виготовлення кошторисної документації виділили 11 тис. грн, - розповідає сільський голова Кобзівки Людмила Лугова.- На ці гроші замінили дах, повністю відремонтували приміщення амбулаторії всередині, зробили стелю, підлогу, замінили старі світильники на нові сучасні світлодіодні, санвузол і сантехніку, вікна, а ще поклеїли шпалери, придбали меблі, зокрема ліжка.

Пацієнти в Кобзівській амбулаторії можуть отримати консультацію сімейного лікаря, стоматолога, зробити аналізи, пролікуватися на денному стаціонарі. А ще на базі амбулаторії працює аптека.



Окрім того у Кобзівці приділили увагу й іншим медзакладам у селах, підпорядкованих цій сільраді: проведено поточний ремонт у Новопавлівському ФАПі, закуплені меблі до Ленінського ФАПу, там встановлено і новий опалювальний котел.

Окрилені успіхом із амбулаторією, кобзівчани готуються до участі в обласному конкурсі міні-проектів «Разом в майбутнє». Мешканці громади мріють замінити вікна у Ленінському дитсадочку, утеплити садочок у Кобзівському НВК, облаштувати дитячі майданчики.

Читайте також: НА КРАСНОГРАДЩИНІ ОНОВИЛИ МЕДИЧНИЙ ЗАКЛАД

Довідка. У Краноградському районі капітальний ремонт Кобзівської амбулаторії - перший у цьому році реалізований проект у рамках ПРООН. Планується реалізувати ще три проекти у селах Піщанка, Берестовенька і Хрестище. Загалом у цьому році  обіцяють реалізувати 44 прооонівських проекти на суму понад 20 млн грн у восьми районах області та двох містах обласного значення. 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта