Ліси Харківщини: скільки угідь в окупації та що відбувається на звільнених територіях

28.07.2023 13:20 Суспільство
Фото: Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Фото: Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства

Війна завдала значних збитків лісовому господарству Харківщини. Через ліси області і досі проходить лінія фронту. «Слобідський край» дізнавався, скільки угідь ще залишаються в російській окупації, яка ситуація на звільнених територіях та які перспективи відродження «зелених легень» регіону. 

Повномасштабна війна та російська окупація завдали значних збитків лісовому господарству Харківської області. В окупації були три лісгоспи – Вовчанський, Куп’янський та Ізюмський. Їхня загальна площа складає 174 тисячі гектарів. Під контролем росіян ще лишається 7 тисяч 200 гектарів лісового фонду Харківщини.

Як розповів виданню «Слобідський край» начальник Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Олександр Лисенко, наразі в російській окупації залишаються два лісництва Куп’янського лісгоспу (Дворічанське й Кам’янське) та одне Вовчанського лісгоспу, яке розташоване на кордоні з російською федерацією. На території цих угідь поки що немає змоги провести інвентаризацію, що дозволило б повноцінно реорганізувати лісове господарство області. Її мета – підпорядкування лісових господарств єдиному державному підприємству «Ліси України», яке нині об’єднує всі лісгоспи країни. До його складу, зокрема, включені й 4 з 7 лісгоспів Харківщини, котрі тепер стали філіями, – Зміївський, Чугуївський, Жовтневий та Гутянський.

– Після деокупації лісгоспів перед очима лісівників постала жахлива картина. Російські загарбники плюндрували все на своєму шляху. Спалювали і крали деревину, хаотично вирубали дерева. Нівечили молоді насадження, копали траншеї. І все мінували. Чого не могли вкрасти – нищили. Склалося враження, що їхньою метою було не тільки захопити території, але й винищити все на своєму шляху: саме так діють нелюди, далекі від цивілізації. Все, що мало колеса та їхало – розікрали, що було не на ходу – понівечили вщент, – описує побачене Олександр Лисенко (перед тим, як очолити Північно-Східне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства, він був директором Ізюмського лісгоспу. – Прим. ред.).

За його словами, тільки Ізюмському лісгоспу завдано збитків на десятки мільйонів гривень. Зруйновані деревообробний цех та ремонтно-транспортний, який перед вторгненням був у відмінному стані. Знищено все обладнання і понад 100 одиниць пожежної техніки.

Ізюмський лісгосп, техніка розбита окупантами

Щільне мінування та пожежі

Наразі у звільнених від російських військових лісах Харківщини ситуація непроста – все дуже щільно заміновано.

– На деокупованих територіях, в першу чергу, розміновуються лінії електропередач та газогони. Ліси ж стоять на другому місці. Тому тут важко вести лісогосподарську діяльність. Відчувається й нестача кадрів. Для порівняння: в тому ж таки Ізюмському лісгоспі до початку повномасштабної війни нараховувалось 260 працівників. Зараз їх 140. Через те, що немає можливості повноцінно вести лісогосподарську діяльність, люди звільняються. Схожа ситуація і в інших лісгоспах, які були в окупації, – зазначає Олександр Лисенко.

Водночас він повідомив, що найшвидше до життя повертається Вовчанський лісгосп. Тут на незамінованих територіях відновлюють виробничі потужності, переробку, лісонасіннєву справу, вирощують посадковий матеріал. Є перспектива, що він першим (серед деокупованих) перейде до державного підприємства «Ліси України».

На Харківську область припадає 1,2 % окупованих лісів України

Окрім замінування, загрозу становлять і лісові пожежі. Особливо важко боротися з ними на деокупованих територіях. У лісовому господарстві є чергові, які пильно стежать за своєчасним виявленням осередків займання і передають інформацію лісгоспам та в управління. Одразу ж інформація надходить і в ДСНС. Якщо територія розмінована, то лісівники разом з вогнеборцями виїжджають на гасіння пожеж.

За даними Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, ліси Харківщини займають майже 420 тисяч гектарів. Нині в області розміновано 1 тисячу 250 гектарів лісових угідь. Замінованими лишаються 169 тисяч гектарів.

– Усюди встановлюються таблички з попередженнями про небезпеку. Однак деякі люди, попри заборону, діють на власний розсуд. На жаль, такі походи в ліс за грибами чи на відпочинок нерідко закінчуються каліцтвами і загибеллю, – зауважує начальник міжрегіонального управління.

Відповідно до розпорядження ХОВА, на період дії воєнного стану на території Харківської області заборонене полювання на всі види мисливських тварин, селекційні, діагностичні та наукові відстріли. За об’єктивних обставин від початку повномасштабної війни дикі тварини не обліковувались.

Територією лісів регіону все ще пролягає лінія фронту. Тому остаточно відновлювати їх будуть після перемоги.

– У цьому аспекті вже є певні напрацювання з іншими країнами, зокрема й щодо відновлення насіннєвої бази, – говорить Олександр Лисенко.

Начальник Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Олександр Лисенко

Готовність підтримати Україну в повоєнному відновленні лісів висловили європейські партнери. За ініціативою Німеччини європейські міністри, відповідальні за ліси, та спостерігачі процесу FOREST EUROPE ухвалили спільне рішення «Підтримка відновлення та сталого управління українськими лісами та лісового сектору». Крім цього, в документі йдеться про фінансову підтримку повоєнного відновлення лісів України та залучення до цієї ініціативи таких міжнародних організацій, як ЄЕК ООН, ФАО або ЮНЕП.

– Переконаний, що після перемоги відновимо всю інфраструктуру, лісонасіннєві центри. Відродимо зелені насадження, – підкреслює начальник міжрегіонального управління.

У тему

За даними Урядового порталу, серед європейських країн Україна посідає дев’яте місце за площею лісів. Однак за пів року повномасштабного російського вторгнення 30 % українських лісів ушкоджені воєнними діями. Окупованими наразі лишаються майже 600 тисяч гектарів лісів України.

Допомога військовим

Від перших днів повномасштабної війни лісівники Харківщини, незважаючи на те, що більша територія угідь області була окупованою ворогом, допомагали українським військовим. Допомагати ЗСУ, наближаючи перемогу, – першочергове завдання кожного, вважають тут.

Торік харківські лісівники передали армійцям майже 11 тисяч кубометрів круглого лісу та пиломатеріали для зведення оборонних споруд на території області.

– Життя бійцям на фронті рятують не тільки каски й бронежилети, але і добротні фортифікаційні споруди та укриття. Техніка Гутянського, Зміївського й Жовтневого лісгоспів теж допомагала нашим воїнам у боротьбі з окупантами, а дрова давали можливість зігрітися в холоди та нагадували, що позаду надійний тил, – зазначає Лисенко.

Чимало лісівників Харківщини стали на захист України. В українському війську наразі служать 44 працівники лісгоспів області. Керівництво з ними на постійному зв’язку, підтримує та допомагає їхнім сім’ям.

У боротьбі з ворогом загинули семеро лісівників, 10 – отримали поранення.

Забезпечення жителів Харківщини дровами

Не лишилося поза увагою лісгоспів і цивільне населення Харківської області. Минулої зими забезпечити дровами вдалося не всіх, але над цим працювали всі лісові підприємства області спільно з Північно-Східним міжрегіональним управлінням лісового та мисливського господарства і Харківською ОВА.

– Цьогоріч лісівники діятимуть за вже відпрацьованою схемою, тож сподіваються забезпечити більшу кількість людей дровами. Якщо ж Харківщина з якихось причин не зможе перекрити цю потребу, то питання про забезпечення людей з прифронтових районів дровами вирішуватиме керівництво Державного агентства і ДП «Ліси України». Тобто до вирішення питання підключаться лісові господарства інших областей, – запевняє начальник міжрегіонального управління Олександр Лисенко.

Більше новин у Харківська область на нашому сайті.

Автор: Надія Янінович