Ліси на деокупованій Харківщині залишаються небезпечними для грибників: що відомо

21.07.2023 16:23 Суспільство
Фото: Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Фото: Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства

Ліси Харківської області займають майже 420 тисяч гектарів. З них після російської окупації замінованими лишаються 169 тисяч гектарів. 

Такі дані навів медіа «Слобідський край» начальник Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Олександр Лисенко.

За його словами, нині розміновано 1 тисячу 250 гектарів лісових угідь. Там, де територія лісів залишається замінованою, встановлюються таблички з попередженнями про небезпеку, які виготовляють як лісівники, так і ДСНС.

«Однак деякі люди, попри заборону, діють на власний розсуд. На жаль, такі походи в ліс за грибами чи на відпочинок нерідко закінчуються каліцтвами і загибеллю», – розповідає Олександр Лисенко.

Харківська область, знищений окупантами ліс

Якщо у лісах на деокупованих територіях виникає пожежа, то разом з надзвичайниками туди виїздять і лісники.

«У лісовому господарстві є чергові, які пильно стежать за своєчасним виявленням осередків займання і передають інформацію лісгоспам та в управління. Одразу ж інформація надходить і в ДСНС. Разом із рятувальниками, якщо є можливість дістатися туди, де територія розмінована, лісівники виїжджають на гасіння лісових пожеж. Працюють злагоджено, адже людські життя – на першому місці», – підкреслює Олександр Лисенко.

Нагадаємо, у Харківській області сума завданої шкоди природному середовищу сягає понад 370 мільярдів гривень. Унаслідок бойових дій знищено або пошкоджено понад 170 тисяч гектарів лісів та більше 570 тисяч гектарів сільгоспугідь.

Нагадаємо також, що у Харківській області станом на липень 2023 року замінованими залишаються близько 570 тисяч гектарів сільгоспугідь, для першочергового розмінування затвердили 159 тисяч гектарів.

Раніше ми писали, що Харківська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт за фактом забруднення земель речовинами, відходами, шкідливими для довкілля. 

Більше новин  Харківська область читайте на нашому сайті.