Масований обстріл енергетичної інфраструктури: Харківщину та інші області було знеструмлено

12.10.2022 10:50 Суспільство
10–11 жовтня російські окупанти завдали масованих ракетних ударів по багатьох областях України. Здебільшого росіяни цілили по об’єктах критичної інфраструктури, через що більшість областей була частково знеструмлена. Також обстріли не оминули і Харківську область, де було щонайменше три влучання ворожих ракет.

Зранку 10 жовтня російські війська розпочали масовані ракетні обстріли українських міст. Усього було пошкоджено 117 об’єктів у 12 областях країни та Києві. Здебільшого росіяни цілили по об’єктах критичної інфраструктури, однак також постраждали житлові будинки. У результаті ударів виникло понад 30 пожеж. До гасіння та рятувальних робіт залучили понад тисячу рятувальників та близько 120 одиниць спеціальної техніки.

За інформацією ДСНС, через ракетні удари було частково порушено електропостачання в Києві та 15 областях: Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Хмельницькій, Житомирській, Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Харківській, Сумській і Тернопільській.

– Фактично, це вдруге після 24 лютого був настільки масштабний обстріл, а з точки зору критичної енергетичної інфраструктури – це, напевно, найбільший обстріл в історії. Зараз обстріл можна назвати енергетичним тероризмом, – зауважив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі національного телемарафону.

Вирва після ракетного ударі по центру Києва

11 жовтня в ДСНС повідомили, що внаслідок ракетних ударів росіяни вбили 19 людей. Ще 105 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості.

У Генеральному штабі Збройних Сил України повідомили, що інфраструктура постраждала в понад 20 населених пунктах України. Військові пояснюють цю ракетну атаку російською тактикою терору у відповідь на відсутність досягнень на полі бою.

За даними командування, для обстрілу населених пунктів України окупаційні війська використали 84 ракети та 24 безпілотні літальні апарати, з яких 13 були іранськими дронами «Шахід-136». Засобами Повітряних Сил, а також протиповітряної оборони було знищено 43 крилаті ракети та 13 безпілотників. Речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону уточнив, що росіяни завдають ударів високоточними ракетами Х-101, Х-555, які запускають зі стратегічних бомбардувальників з Каспійського регіону, ракетами «Калібр» з Чорного моря, а також ракетами «Іскандер», С-300 та «Торнадо».

За добу електропостачання було відновлено в 3571 населеному пункті в Полтавській, Сумській, Тернопільській, Львівській, Київській та Хмельницькій областях. Для забезпечення безперебійного постачання електрики ДСНС залучили 22 електростанції, зокрема 15 для медичних закладів у Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській, Харківській та Чернігівській областях, а також 7 електростанцій – для об’єктів критичної інфраструктури. Станом на 11 жовтня ще 301 населений пункт у Київській, Львівській, Сумській, Тернопільській та Хмельницькій областях залишався знеструмленим.

Через обстріли Міністерство освіти та науки рекомендувало всі школи України перевести на дистанційне навчання до 14 жовтня.

Харківщина без світла

Окупанти почали обстрілювати Харківську область приблизно о 10-й ранку 10 жовтня. За словами начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ворог цілеспрямовано бив ракетами С-300 по об’єктах критичної інфраструктури. Було завдано 9 ракетних ударів. Через пошкодження енергетичних об’єктів був знеструмлений Харків та частина населених пунктів області.

Через обстріли в Харкові зупинився рух на лініях метрополітену, а також призупинив роботу наземний електротранспорт.

10 жовтня о 18-й годині начальник ХОВА повідомив про відновлення електропостачання в Харкові та області на приблизно 50 %. Також він уточнив, що за добу всього було завдано дев’ять ракетних ударів із зенітно-ракетних комплексів С-300, які росіяни перебудували під удари по наземних цілях. Частину ракет збили українські сили протиповітряної оборони.

Завдяки оперативним діям енергетиків та фахівців ДСНС до кінця доби електропостачання було повністю відновлене.

Як повідомили в обласному Центрі екстреної медичної допомоги, за 10 жовтня з пораненнями було госпіталізовано 52-річного чоловіка в Харківському районі.

Найбільш постраждалі міста

Росіяни почали обстріл українських населених пунктів 10 жовтня ще вночі. Першим постраждало Запоріжжя. Окупанти випустили по місту сім ракет. За попередньою інформацією, це були боєприпаси С-300. У результаті влучання ракет були пошкоджені об’єкти інфраструктури та високовольтні електромережі. Через що виникли перебої з електропостачанням. Одна з ракет влучила в п’ятиповерховий будинок у центрі міста. На ранок 10 жовтня начальник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух повідомив про одного загиблого і п’ятьох поранених запоріжців. За його словами, ракета влучила у п’ятиповерховий будинок, унаслідок чого одна секція будинку повністю знищена. Також ракети потрапили в освітні заклади – в дитячий садок та гімназію.

Пошкоджений будинок після ракетного удару по Запоріжжю

Найбільшу кількість постраждалих людей від масованих ракетних обстрілів було зафіксовано в Києві. У столиці України ворожі ракети влучали в об’єкти у чотирьох районах міста: Шевченківському, Святошинському, Голосіївському та Деснянському. Міський голова Києва Віталій Кличко розповів, що внаслідок ракетної атаки було пошкоджено 45 житлових будинків, п’ять об’єктів критичної інфраструктури та інші будівлі. Також обстріли пошкодили Національну філармонію України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний музей Тараса Шевченка та Музей Ханенків. Крім того, ворог завдав ракетних ударів по дитячому майданчику та скляному пішохідно-велосипедному мосту, який у народі називають «мостом Кличка». Внаслідок терору за добу в столиці України загинуло п’ять осіб, 47 отримали поранення.

По Львівській області росія запустила 15 ракет, частину з них збили сили ППО, інші влучили в об’єкти енергетичної інфраструктури. Через вибухи приблизно 90 % Львова було знеструмлено, однак уже до кінця доби світло відновили.

Також чотири ракети влучили на територію Бурштинської ТЕС в Івано-Франківській області.

Через ураження критичної інфраструктури в Україні місцевою владою впроваджуються так звані віялові відключення – тимчасові обмеження на постачання електричної енергії.

Повторні обстріли

Приблизно о 6-й ранку 11 жовтня окупанти знову запустили 12 ракет С-300 по Запоріжжю. Цілями стали об’єкти інфраструктури. За інформацією начальника Запорізької ОВА Олександра Старуха, дві ракети влучили в автосалон, унаслідок чого загинула одна людина та виникла пожежа. Також ракети влучили в школу та амбулаторію.

За інформацією заступника голови Офісу Президента України Кирила Тимошенка, більшість ракет прилетіло на острів Хортиця, там руйнувань зазнали будівлі. Дві ракети влучили біля бази відпочинку «Металург».

Близько 12-ї години того ж дня пролунали вибухи у Львові та Львівському районі. Росіяни запустили три ракети по двох енергетичних об’єктах, в які влучали ще у попередній день. Одну ракету вдалося збити. Внаслідок обстрілу постраждав 53-річний чоловік, який отримав осколкове поранення. Без світла залишилося 30 % Львова.

Наслідок ракетного удару по енергетичній інфраструктурі Львова

Знищені ракети та безпілотники

За інформацією Генштабу ЗСУ, загалом за добу 11 жовтня росіяни запустили по містах та об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України 28 високоточних ракет. З них 16 це Х-101 або Х-555 та 12 ракет типу «Калібр». Також у небі над Україною знову зафіксовані дрони «Шахід-136». Усього силами протиповітряної оборони знищено 20 ракет та 13 іранських безпілотних літальних апаратів.

У своєму зверненні до народу України Президент Володимир Зеленський запевнив, що всі об’єкти, що були пошкоджені ударами російських терористів, будуть відновлені.

– Україну неможливо залякати. Тільки ще більше об’єднати. Україну неможливо зупинити. Тільки ще більше переконати, що терористів треба знешкоджувати. Вже зараз окупанти не можуть нічого нам протиставити на полі бою, а тому й вдаються до цього терору. Що ж, зробимо поле бою ще боліснішим для ворога. І відновимо все зруйноване. Вірте в себе, в Україну, в Збройні Сили України і в нашу перемогу! Слава Україні! – сказав Президент.