Медреформа на Харківщині: які ризики існують для лікарень області

31.01.2020 14:00 Суспільство
Проблемні питання, пов’язані із стартом другого етапу медичної реформи та готовністю медичних закладів до роботи за новим фінансовим механізмом, обговорили у Харківській обласній раді.

Із 1 квітня замість медичної субвенції, яку до цього медзаклади отримували з державного бюджету, запрацює нова система контрактування з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Готовність лікарень області до початку укладення договорів з НСЗУ розглянули 30 січня під час розширеного засідання постійної комісії обласної ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО.

Голова Харківської облради Сергій Чернов акцентував увагу на ризиках, які сьогодні постали перед комунальними закладами спільної власності територіальних громад районного й обласного рівнів у зв’язку зі зміною системи фінансування цих установ. За його словами, сьогодні вкрай важливо зрозуміти й широко поінформувати громади, які не знають відповідей на низку важливих питань.

Приміром, скільки сьогодні є медичних послуг, скільки вони коштують на рівні районів, області; скільки коштів у районах треба закласти додатково і скільки область має передбачити при формуванні бюджету.

— На медицину області ми щороку витрачаємо близько 2,3 мільярда гривень. Бюджет розвитку Харківщини 1,2 мільярда гривень. Так-от сьогодні, приймаючи фінансові рішення, ми повинні відмовитися від певних інфраструктурних проектів. Вони, на жаль, не на часі. Бо певний обсяг недофінансує Національна служба здоров’я. Ми маємо знати, про які суми йдеться, щоб на початку року зарезервувати їх у бюджеті, — зазначив Сергій Чернов.

Аналогічними, на переконання голови облради, мають бути управлінські рішення в районах й минулого тижня, збираючи на засідання Асоціації керівників рад Харківщини, він повідомив, аби вони і на своєму рівні поки не розподіляли кошти на інфраструктурні проекти.

Голова облради також наголосив на тому, що в зоні ризику сьогодні не лише комунальні установи районного та обласного рівня, а й унікальні академічні, наукові заклади, які акумулюють у собі всі надбання найкращих медичних шкіл Харківщини, які є перевагою регіону, але не в перехідний період реформ.

Читайте такожВ Україні вводять електронні лікарняні

— Ті, хто впроваджує державну політику в сфері охорони здоров’я, мають звернути увагу на ці заклади. Бо вони сьогодні обслуговують не тільки мешканців Харківщини. Наприклад, Інститут неврології – єдиний у державі. Як і лікування орфанних захворювань – прерогатива Харківської області. Тож налагоджувати шляхи фінансування цих установ потрібно вже зараз. Бо якщо робити це лише за рахунок внутрішнього ресурсу, ми просто не витримаємо. А втратити напрацювання не одного покоління наукової медичної спільноти, на жаль, дуже просто, — додав голова облради.

Звертаючись до керівників медичних закладів, депутатів облради, представників профільного департаменту облдержадміністрації, Сергій Чернов проінформував, що найближчим часом буде створена госпітальна рада, яка працюватиме над механізмом, що має мінімізувати ризики для регіону.

— Якщо не вдасться отримати відповіді на гострі питання до пленарного засідання, яке заплановане на 27 лютого, то неодмінно звернемося до Президента й Уряду України, скажемо, з чим ми не згодні, що пропонуємо, на яких рівнях влади мають бути ухвалені ті чи інші рішення. Найголовніше – все, що реалізовується, має бути на користь пацієнтам і тим, хто надає послуги, — додав Сергій Чернов.