Харківським підприємцям пропонують провести онкоогляди для співробітниць

23.10.2020 16:19 Суспільство
У Харківській області почалася програма з ранньої онкодіагностики і підтримки онкопацієнтів.

Програму започаткував Благодійний фонд "Харків з тобою" у співробітництві з Українською федерацією боротьби проти раку.  Харківським підприємствам пропонують організувати медичні огляди для раннього виявлення онкозахворювань у співробітниць. Наразі на таку ініціативу відгукнувся завод "Світло шахтаря".

 – На нашому підприємстві працюють приблизно 600 жінок, середній вік – 45 років. На першому етапі нашого співробітництва з громадськими організаціями ми звернули увагу на проблему раку молочної залози. Ми провели опитування щодо участі в обстеженні на підприємстві, щоб медики приїхали на підприємство, і співробітниці пройшли первинний медичний огляд. Погодились 150 жінок, – розповідає керівниця департаменту управління фінансів заводу Наталія Сліпенька.

Перші медогляди на підприємстві пройдуть уже на початку листопада. Громадські організації закликають  інші харківські підприємства організувати такі огляди для своїх співробітників. Для цього потрібно звернутися до Української федерації боротьби проти раку або до БФ "Харків з тобою". Огляди будуть здійснювати співробітники Харківського онкоцентру. 

Також для пацієнтів лікарень області видано брошури з інформацією про сучасні протоколи і міжнародні стандарти лікування раку, що застосовуються у світі. Як розповіла ініціаторка проєкту, засновниця БФ "Харків з тобою" Наталія Яковлева, видання гайд-лайнів для пацієнтів стало продовженням проєкту "Лікарняні бібліотеки".

- Я двічі лікувалася від раку і на собі відчула усі зміни, що відбулся в Харківському онкоцентрі за останні роки. Я як ніхто інший розумію: рання діагностика дозволяє вилікувати рак. Коли ми робили "Лікарняні бібліотеки", зрозуміли, що потрібні протоколи лікування раку для пацієнтів і лікарів. Коли пацієнт непоінформований, не знає, не довіряє, не ходить на онкоогляди - маловірогідно, що він сам одразу розбереться у надскладній науці лікування онкопатології, - розповіла Наталія Яковлева.

Наразі опубліковано 1 тисячу екземплярів гайд-лайну щодо лікування раку молочної залози. Усього планується видати по тисячі примірників за вісьмома напрямами онкологічних захворювань. Вони поширюватимуться безкоштовно у лікарнях Харківської області.