Штами грипу Мічиган та Сингапур можуть дійти до Харківщини. Відео

02.11.2018 17:17 Суспільство
Фото: www.slovoidilo.ua Фото: www.slovoidilo.ua
Фахівці розповіли, які штами грипу цьогоріч можуть з’явитися у регіоні.

У цьому епідеміологічному сезоні жодного випадку захворювання на грип у Харківській області не зафіксовано. Проте на респіраторні інфекції в регіоні захворіло 19 749 осіб, з них 13 312 — це діти (67 %). Про це повідомив заступник начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Геннадій Бондарчук.

— Госпіталізовано в цьому епідеміологічному сезоні 492 особи, з них 385 дітей, — зазначив фахівець. — Харківським обласним лабораторним центром у поточному році виявлено 86 позитивних результатів, але жодного випадку грипу в цьому році не зафіксовано. Було виявлено віруси парагрипу, аденовірусу тощо.

Не тільки на Харківщині, але й в Україні поки що випадки грипу не зафіксовано. Не поширені вони й в європейських країнах, тільки одиничні випадки у Словаччині.

Однак, за даними Всесвітньої організації здоров’я, в цьому році на території Європи очікуються три віруси грипу: вірус А Н1N1 (Мічиган), вірус А Н3N2 (Сингапур) та вірус В — Колорадо. Віруси Сингапур і Колорадо є доволі новими для Європи, за прогнозами фахівців, захворювання на зазначені штами можуть протікати у важкій формі.

Для запобігання різним ускладненням грипу та інфекціям облздрав рекомендує своєчасно проводити щеплення. За словами Геннадія Бондарчука, Харківщина забезпечена вакцинами проти зазначених штамів грипу, їх в аптечній мережі області понад 10 тисяч доз.

— На Харківщині є дві вакцини — одна виробництва Південної Кореї (показана для дітей віком від 6 місяців), інша — Франції. Орієнтована вартість 250-350 гривень, — зауважив заступник начальника Управління охорони здоров’я ХОДА.

При цьому він зазначив, що безкоштовної вакцини в області немає.

Читайте також: Спільний інтерес: де перетинаються шляхи Харківщини та Нижньої Саксонії

Юлія Міронюк